Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Indijac 32 godine radi kao statua

Abdul Aziz ima jedan krajnje neobičan posao. Naime, on duže od tri decenije “radi” kao živa statua, stojeći mirno punih šest sati svaki dan. On uspješno odolijeva pokušajima turista da ga pomaknu s mjesta, a tek s vremena na vrijeme se nasmije kako bi dokazao da je živ.

Tvrdi da malo ko može da izdrži toliko dugo u jednom položaju. Aziz, u Indiji poznat kao “čovjek statua”, zaposlio se 1985. godine u odmaralištu “Golden Beach Resort” u Čenaiju, prvenstveno kao radnik obezbjeđenja. Međutim, kako se njegov gazda tek bio vratio iz Londona, bio je oduševljen gardistima u Bakingemskoj palati i želio je da nešto slično napravi i u svom odmaralištu. Tada je odredio da obezbjeđenje mora da prođe tromjesečnu obuku kako bi mogli savršeno da stoje više sati dnevno. Dakle, tokom šestosatne smjene Azizu nije dozvoljeno ni da progovori niti da jede ili popije vode. Čak i ako mu muva sleti na lice, on ne smije da odreaguje.

  • Na kraju, Aziz je od svih kandidata iz obezbjeđenja jedini izabran za ovaj posao, jer je bio najuporniji. “U početku sama ideja o ovom neobičnom poslu mi se nije svidjela. Ali, isto tako, nisam imao hrabrosti da svom poslodavcu kažem ne, jer nisam želio da ostanem bez posla”, kaže Aziz. Na kraju su se dogovorili da će raditi kao statua šest sati dnevno i, eto, ovim se bavi već 32 godine i to s velikim uspjehom, jer je postao i turistička atrakcija.

    Naravno, Aziz nije jedina osoba koja radi isti ili sličan posao. Ali, ono što je specifično za njega jeste da je jedan od rijetkih koji može da izdrži svih šest sati, a da pri tom ni ne trepne, uprkos činjenici da su turisti konstantno oko njega. Rukovodstvo odmarališta je čak jednom priliku organizovalo nagradnu igru, gdje su davali 10.000 rupija (155 dolara) onome ko Aziza uspije da “izbaci iz ravnoteže”. Naravno, Aziz je bio odlučan i niko nije uspio da ga pomjeri čak ni za milimetar. “Iako ovaj posao nekome izgleda veoma jednostavan, zapravo je veoma težak i zahtjevan”, kaže Aziz i dodaje: “Kada sam tek počeo, bio sam pun entuzijazma i energije. Ali, tokom godina postaje sve napornije. Sad već imam i ozbiljnih problema s cirkulacijom, ali to je jednostavno tako. (NN)

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,