Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Impresivni “valovi karamele” pored ceste: Prizori prirode kao naslikani

Preuzmite sliku

Sjećate se prizora iz američkih filmova? Beskrajna cesta i prostranstvo, a ispred vas na horizontu samo ove masivne planine vatrenih boja. 

U moru vijesti o prvom, drugom, trećem valu, jedini valovi koji nas vesele su oni morski. No, danas smo našli i novu vrstu vala – premda je službeno riječ o veličanstvenoj kamenoj formaciji, nosi nadimak „Val“ zbog svog neobičnog oblika.

Put do njega odveo nas je u daleku američku državu Arizonu, gdje se smjestio kao zaštićeni nacionalni spomenik zajedno s tzv. Coyote Buttes i kanjonom Paria. Nemojte ga pomiješati sa slavnim arizonskim Kanjonom Antilope koji se nalazi nedaleko od njega.

  • Dio je formacija zvanih Vermilion Cliffs, a stijene koje ga čine izgledaju kao razmazana karamela koja se prelijeva preko stijena poput vala. Da su upadljive i impresivne, svjedoči podatak da se protežu od 944 do čak 1981 metar nadmorske visine.

  • Zbog pustinjske klime mogli biste pomisliti da ovdje nema nekog raskošnog života, no prevarili biste se. Ovaj krajolik je značajan za brojne biljne i životinjske vrste ovog područja, među kojima se posebno ističu ptice – orlovi, kondori i sokolovi. Osim njih, ovdje žive i divlje koze i planinski lavovi, prenosi punkufer.hr.

    No, nisu jedino divlje životinje stanovale ovdje. Ljudski tragovi sežu 12 000 godina u prošlost, a tu su živjeli i Indijanci čija stara sela, kuće i groblje još uvijek možete vidjeti. Ispod stijena prolazi povijesna staza zvana „Put medenog mjeseca“ kojim su Mormoni nekada putovali na svoja vjenčanja u kapelicu sv. Jurja u Utahu.

  • Premda za neke dijelove parka trebate posebnu dozvolu kako biste ušli, dobra vijest je ta da za najveći dio, pa tako i panoramsku vožnju oko parka, vam ona ne treba. Sjećate se prizora iz američkih filmova? Beskrajna cesta i prostranstvo, a ispred vas na horizontu samo ove masivne planine vatrenih boja. Neka uživancija počne! (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje