Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Idealno je vrijeme za posjetu gradu svjelosti: Pariz prazniji nego ikad

Preuzmite sliku

Pariz iza sebe ima nekoliko teških godina, od terorističkih napada i protesta Žutih prsluka do štrajkova protiv mirovinske reforme koji su paralizirali grad.

A onda je stigao i virus, prokletstvo za hotelijere i ugostitelje, blagoslov za putnike i turiste. Pariz, koji u ovo doba godine vrvi turistima, prazniji je nego ikada. Svako ko ima sreće da ga put sada odnese u francusku metropolu neće morati čekati u beskrajnim redovima. Sušta je to suprotnost prošloj godini kad je grad posjetilo više od 50 miliona turista.

  • Najposjećenija mjesta tada su, po podacima gradskih vlasti, bili bazilika Sacre-Coeur s 11 miliona turista, Louvre s 9,6 milijuna turista i Eiffelov toranj sa 6,2 miliona. Mnogi među njima su imućniji gosti iz SAD-a, Kine ili s Bliskog istoka kojima je sada uglavnom dolazak onemogućen.

    “Sad je stvarno dobro vrijeme za posjetu i razgledanje Pariza”, kaže Frank Delveau, predsjednik pariškog ogranka udruženja hotelijera UMIH, te dodaje: “Ima mjesta na restoranskim terasama, a nema redova ispred znamenitosti”. I u pravu je. Za ulazak u Versailles čeka se nezamislivo kratkih 20 minuta, a ulaznice za Eiffelov toranj mogu se kupiti za isti dan.

  • Izostanak turista upadljiv je i u Galeries Lafayette, luksuznoj robnoj kući gdje se u uobičajenim okolnostima čeka u redovima na ulaz u skupe butike u prizemlju. Ondje je sada gotovo ugodno kupovati, kažu novinari agencije dpa.

    Turistima iz zemalja EU-a 15. juna formalno je dopušten dolazak u Pariz nakon ukidanja ograničenja na granicama. Ali ograničenja i dalje vrijede za mnoge druge države koje nisu članice Europske unije. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,