Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

I to je moguće: Predstavljena veganski odrezak iz 3D printera

Preuzmite sliku

Taman kada pomislite da se u 2020. godini ne može dogoditi neka bizarnija stvar od svega što se događa, jedna kompanija lansirala je veganski odrezak iz 3D printera.

Redefine Meat, kompanija iz Izraela sa sjedištem u gradu Rehovot otkrila je svoj novi proizvod – veganski odrezak napravljen u 3D printeru.

Tekstura, okus i izgled identični su kao kod pravog odreska, prenosi Metro.  ‘Alt-Steak’ ime je novog prehrambenog proizvoda pogodnog za one koji ne jedu ništa životinjskog porijekla, a napravljen je od proteina graška i soje, kokosove masti i suncokretovog ulja.

Dodane su mu još i prirodne boje i okusi. Odličan je i za one koji moraju paziti na holesterol, ali i za sportiste jer je odličan izvor proteina.  Na projektu je radio veliki broj kuhara, kušača hrane i stručnjaka, a sve su doveli do savršenstva – tekstura, sočnost, postotak masti, osjećaj u ustima tokom žvakanja…

Već idućeg mjeseca Redefine Meat planira početi testirati odrezak u restoranima po Izraelu, a do 2022. trebao bi se naći na policama trgovina i u restoranima širom Evrope. Ljudi koji stoje iz ovog izuma kažu kako bi upravo ovaj odrezak mogao napraviti velike promjene u industriji hrane.

“Ovo je prvi odrezak napravljen u 3D printeru na svijetu. Okus i tekstura su odlični”, rekao je Eshchar Ben – Shitrit, osnivač firme. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje