Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Htio da proda stan, a onda saznao da nije njegov

Preuzmite sliku

Chris Meyer pokušava da proda svoj trosoban stan, kako bi mogao da se preseli u kuću svojih snova. Jedini problem je što on nije vlasnik stana u kom živi već šest godina, on zapravo posjeduje stan pored.

Ovaj tridesetogodišnji biznismen iz birtanskog gradića Karlisla, nadao se da će prodati svoj stan u broju 8 i preseliti se u prostraniju kuću, ali zakonska zavrzlama sa dokumentima iz katastra znači da on u stvari posjeduje stan u broju 9, dok je komšija iz tog stana, vlasnik onoga u kom živi Meyer.

To je prodaju stana učinilo prilično problematičnom.

I cijela zavrzlama ne pogađa samo njega – 10 od 15 vlasnika stanova u zgradi suočavaju se sa istim problemom.

Problem potiče od broja parcela navedenih u katastarskim dokumentima kada su stanovi izgrađeni 2004. godine. I dok su svi stanari mislili da žive u ispravnim stanovima, brojevi se u katastru ne podudaraju, prenosi B92.

Ja sam se potpuno zaglavio”, rekao je Chris objašnjavajući: “Stavio sam stan na prodaju prije tri godine za 80.000 funti. Imao sam gomilu interesenata i ponudu od 76.000 funti”.

Ja sam izabrao novu kuću, odobrena mi je hipoteka i u narednih nekoliko sedmica trebalo je da dobijem ključeve, kada me je pravni zastupnik kupca mog stana obavijestio da postoji problem”.

“U suštini, ja živim u broju 8 i mislio sam da sam kupio broj 8. Ali zemljišne knjige pokazuju da sam zapravo vlasnik broja 9. Čovjek koji je mislio da je kupio broj 7 zapravo ima stan u kom ja živim”, kaže on.

Tri godine već pokušava da ovaj neporazum otkloni. U katastru su mu rekli da mu je za prodaju stana potrebna saglasnost svih ostalih. Ali neki od stanova, uključujući i onaj u broju 9 se izdaju i vlasnici nisu odgovorili na Meyerovo pismo.

Advokatska kancelarija koja je prvobitno posredovala u kupovini stana saopštila je da je provjera dokumentacije bila obaveza vlasnika stana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,