Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvat izradio nevjerovatnu skulpturu od 210 000 šibica (FOTO)

Preuzmite sliku

Tomislav Horvat iz mjesta Podturen u blizini Čakovca radi nevjerovatne skulpture od šibica, i to u prirodnoj veličini.

Ovaj mladi umjetnik kaže da je prvi u svijetu počeo raditi skulpture od šibica u prirodnoj veličini, a njegovi radovi zaista oduzimaju dah. Njegov prva skulptura pod nazivom “Kum” sastoji se od 117.000 šibica i ujedno je prva te veličine u svijetu.

Upravo je završio svoje najveće djelo dosad, skulpturu “Pijanist” koja se sastoji od čak 210.000 šibica. “Skulpturu pijanista sam radio po uzoru na Mozarta, s time što sam si dao malo umjetničke slobode pa sam ga napravio sa klavirom, a ne s čembalom. Ovo je ujedno i jedno od najvećih zdanja izrađenih u svijetu, uopšte”, kaže umjetnik.

Tomislav već 10 godina izrađuje skulpture od šibica, počeo je u srednjoj školi dok je odrađivao praksu u jednom arhitektonskom uredu. “Vidio sam kako arhitekt radi makete pa sam i ja počeo raditi isto sa šibicama. Počeo sam s građevinama pa sam nastavio raditi skulpture”, priča.

“Nisam nigdje našao podatak da se još neko bavi izradom skulptura pa sam ovaj proces izrade nazvao mozaik-skulpturizam”, kaže Tomislav i dodaje da mu je to još veći poticaj za daljnji rad. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,