Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hit u 21. vijeku: Novosađanka po svijetu pravi kuće od zemlje (FOTO)

Preuzmite sliku

Arhitekta Dragana Kojičić pobjednik je Creative Business Cup Serbia 2014, za najbolji biznis plan iz kreativnih industrija. U vrijeme čelika i knauf maltera, Kojičić obnavlja staru vojvođansku tehniku gradnje, riječ je o zemljanim kućama.

Sa svojim projektom „kuća od blata“ je otišla na međunarodno finale u Kopenhagenu u Danskoj, na kome su učestvovali kreativci iz više od 50 zemalja sa 4.000 biznis planova.

Dragana je među 20 ljudi na svijetu koji su dobili specijalizaciju zemljane gradnje u Francuskoj, a i zvanična je Cosmpolitan djevojka sa najboljom idejom za usavršavanje.

– Zemlja je vječan materijal. Može i da se reciklira. Bitno je da se prvo napravi dobar temelj, a iznad dobar krov. Cijena podizanja kuće košta koliko i od ustaljenih materijala, ali kasnije se ostvare uštede na grijanju i hlađenju. Zemljane kuće idealno održavaju temperaturu – kaže Kojičić.

Dodaje kako je zemlja termički regulator koji upija višak vlage iz prostorija i održava savršen ambijent za život.

Korištenje zemlje uz moderan način gradnje je hit u svijetu, a kod nas je po zakonu zabranjeno graditi kuće tim materijalom.

Ona prvo pravi drvene konstrukcije koje poslije popunjava zemljom.

– Nabijače su gotovo nestale iz ravnice, a riječ je o kućama koje su idealne za život u svim godišnjim dobima. U Vojvodini gradnja kuća od blata je prekinuta pedesetih godina prošlog vijeka – nastavlja ona.

Poslije završenih studija, Dragana je provela tri godine u Africi, u Ruandi, gde je radila na projektima moderne arhitekture. Zemljanu arhitekturu proučavala je još u Burundiju, Kongu, Keniji i Tanzaniji.

Radionice o ovom zanemarenom načinu gradnje drži gdje god stigne, nedavno je bila u Baču, Rogljevu, Albaniji i Hrvatskoj. U Mošorinu organizuje radionice sa učenicima Tehničke škole “Mileva Marić Einstein”.

Sarađuje na projektu “Leonardo PIRATE 2012-2015″, na procesu certifikacije za gradnju zemlje, a odnedavno je vlasnik firme EARTH&CRAFTS.

(24sata.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje