Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Hipi oaza u konzervativnoj sredini”: Neobični grad čiji je najpoznatiji političar bio beskućnik u štiklama

Preuzmite sliku

Mještani tvrde kako ovdje vlada drugačija, slobodnija atmosfera te osjećaj solidarnosti. Ova hipi oaza u konzervativnoj sredini navela je mnoge da grad opišu kao „neobičan miks hipijevske i redneck kulture“.

Turistički slogani i fraze dobrodošlice obično nastoje potaknuti pozitivne emocije i istaknuti ono najljepše u mjestu – njegovu životnost, šarenilo, ruralni šarm, ljepote prirode i slično. No neki ne mare za to. Jedan od njih je američki gradić Austin, čiji je slogan doslovno čudan: „Održimo Austin čudnim“.

Sve je počelo kao slogan jednog poslovnog udruženja koje je pomagalo malim obrtnicima i privatnicima u teksaškom gradiću, a onda se otelo kontroli. Izdane su i naljepnice za automobile, majice, čaše, te turistički vodiči kroz „čudne dijelove grada“. Neki gradovi poput Portlanda i Indianapolisa pokušali su imitirati ovaj slogan, no jedino je Austin uspio zadržati ovu titulu, prenosi punkufer.hr.

 • No, šta je u Austinu toliko čudno?

  Teško je odrediti i uprijeti prstom u konkretne stvari. Stanovnici grada i oni koji ga posjete uglavnom opisuju boemsku atmosferu u zraku, sklonost domaćih da odmah na početku razgovora skoče u duboke i filozofske teme, osjećaj otpora prema materijalnom, korporativnom i ovozemaljskom

  To i nije toliko čudno kada znamo da su zbog jeftinih nekretnina Austin 1980-ih preplavili razni slikari, književnici, muzičari i drugi, te mu podarili poseban izgled svojim kulturnim izričajem.

  Primjerice, u Austinu postoji katedrala smeća.

 • Tokom šetnje gradom naići ćete na brojne murale koji čine galeriju na otvorenom, mostovi su napravljeni tako da tvore prekrasne mozaike po kojima hodate, ulicama dominiraju manji dućančići i restorani s naglašenom umjetničkom crtom…

  A mnogi se prisjećaju vremena kada su se u barovima družili, rame uz rame, hipiji, bajkeri, političari, kauboji i građevinski radnici. Mještani tvrde kako ovdje vlada drugačija, slobodnija atmosfera te osjećaj solidarnosti.

  Austin je inače grad u saveznoj državi Texas, čiji je pak slogan u to vrijeme bio „Don't mess with Texas“. Ova hipi oaza u konzervativnoj sredini navela je mnoge da grad opišu kao „neobičan miks hipijevske i redneck kulture“.

  Beskućnik u štiklama skoro je postao gradonačelnik

  Najpoznatiji stanovnik Austina bio je Leslie Cochran – beskućnik i aktivist upečatljivog modnog izričaja. Mogli ste ga sresti na gradskim ulicama u štiklama, haljinama tigrastih uzoraka, s krunom na glavi, a možda ste ga vidjeli u talk-show emisiji koju vodi Jay Leno.

 • U nekim drugim mjestima možda bi bio smatran dvorskom ludom, no ovaj ekscentrični borac za beskućnike i obespravljene u Austinu je tri puta bio kandidat za gradonačelnika i ostavio dobre rezultate. Prije nego je umro, ušao je u drugi krug izbora. Naglašavao je kako mu je upravo život na ulici pružio potrebno znanje da postane gradonačelnik.

  Lokalni novinar istaknuo je kako je ovo istina: „On je govorio o problemima o kojima govorimo i danas, deset godina kasnije. Promišljao je o ozbiljnim stvarima koje uistinu muče grad. Definitivno nije bio najluđa osoba koju sam vidio kao kandidata za gradski ured.“

 • Sačuvati ekscentrični duh grada značilo je pokušati izbjeći scenarij kroz koji prolaze gotovo svi veći gradovi svijeta: podjelu na krcati i skupi centar te periferiju, masovnu turistifikaciju i nicanje sličnih „trendy“ kafića i dućana, porast cijena, te generalno utapanje u masi drugih gradova koje dijeli samo ime i pokoja turistička atrakcija. Koliko će u tome uspjeti, vidjet ćemo.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,