Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Guinnessova knjiga rekorda: Wales ima najstrmiju ulicu na svijetu

Guinnessova knjiga rekorda proglasila je krivudavu ulicu u sjeverozapadnom Walesu najstrmijom na svijetu, pa je dosadašnji rekorder, ulica na Novom Zelandu s manjim nagibom ostala na drugom.

Ulica Ffordd Pen Llech koja se nalazi u istorijskom priobalnom gradu Harlechu, poznatom po srednjevjekovnom dvorcu, ima nagib od 37,45 posto u usporedbi s 35 posto koliko je imala prethodna rekorderka, ulica Baldwin u novozelandskom Dunedinu, prenosi Hina.

“Iznimno smo sretni što je Ffordd Pen Llech prepoznat kao najstrmija ulica na svijetu, ne samo u Walesu, ne samo u Velikoj Britaniji, ne samo u Europi, nego u cijelome svijetu”, rekao je poduzetnik i istotričar arhitekture te stanovnik Harlecha Gwyn Headley.

  • Po kriterijima Guinnessove knjige rekorda, ulica mora biti javna saobraćajnica, potpuno asfaltirana te se duž nje moraju uzdizati zgrade.

    Novozelandska ulica Baldwin je, nakon što je evidentirana u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstrmija doživjela pravi turistički bum. Na njenom je početku postavljen znak na kojemu stoji podatak o tomu koliki je nagib.

  • “Nadam se da stanovnici Harlecha uživaju u novome rekordu te da će im to u grad dovesti mnoge nove ljude”, kazao je rekao je Craig Glenday, glavni i odgovorni urednik Guinnessove knjige rekorda.

    Istodobno su neki stanovnici novozelandske ulice Baldwin izrazili zadovoljstvo jer su se “riješili dosadašnje titule najstrmije ulice na svijetu”.

    “Aleluja”, rekla je Liisa Tate-Manning za Otago Daily Times, dodavši da su joj se turisti već “popeli na vrh glave”, jer izazivaju gužve i zaviruju joj kroz prozore.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje