Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gubitak posla može imati veze s bolestima srca pa čak i smrtnim ishodom

Preuzmite sliku

Sa istraživanjem se započelo već 1990. godine, a zdravstveno stanje pojedinaca prati se i danas.

Iznenadna vijest o gubitku posla loša je kada je u centru vaša financijska situacija, ali zadnje istraživanje povezuje je s bolestima srca pa čak i smrtnim ishodom od kardiovaskularnih bolesti.

Po rezultatima istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američkog udruženja kardiologa (AHA) nestalan priliv prihoda može udvostručiti rizik od preuranjene smrti, posebno može imati posljedice na vaše srce.

“Iznenadno i nepredvidivo smanjenje ličnog dohotka u mlađoj odrasloj dobi povezuje se s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti i/ili smrtnog ishoda uzrokovanog drugim razlozima”.

Kada se 1990. godine započelo sa istraživanjem, istraživači su u obzir uzeli podatke iz ranijih istraživanja o kardiovaskularnim bolestima među osobama mlađe odrasle dobi – od 23 do 35 godina. Zdravstveno stanje pojedinaca, a ima ih gotovo 4.000, prati se i danas.

Glavni autor studije, Tali Elfassy s floridskoga Medicinskog fakulteta Univerziteta u Miamiju kaže da “nestalnost prihoda predstavlja sve veću prijetnju zdravlju”, s obzirom na to da se socijalne službe koje bi trebale pružiti pomoć i predstavljati sigurnost za pojedinca suočavaju s konstantnim rezovima.

“Premda je ova studija opservacijske prirode i ne odražava rezultate konkretne procjene spomenutih socijalnih programa, njezini rezultati ukazuju na to da velike negativne promjene povezane s novčanim prihodima mogu biti štetne za zdravlje srca te bez sumnje mogu pridonijeti preranoj smrti”, zaključuje Elfassy.

U slučaju da ne želite imati probleme s zdravljem zbog papira, nemojte se previše stresirati, jer novac je tu da se troši. Jednom kad se zdravlje potroši tu nema nazad. (vijesti.rtl.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,