Nedjelja, 25. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Groblje raskošnih dvoraca: Neočekivana sudbina naselja za bogataše (VIDEO)

Burj Al Babas je naselje u Turskoj koje izgleda kao groblje malih dvoraca. Projekat je zamišljen kao ekskluzivno naselje s vilama izgrađenim u gotičkom stilu, ali planovi su se izjalovili i od svega je ostala gomila grotesknih vila koje na okupu izgledaju pomalo jezivo.

U projekat koji je ciljao uglavnom na klijente sa insotranih tržišta, uloženo je više od 203 miliona dolara, a sada stoji, bez pomaka, poput mnogih građevinskih projekata u toj zemlji, piše “Fast company”. Projekat Burj Al Babas Sarot grupe zamišljen je kao naselje sa 732 vile, hotelom, džamijom i javnim prostorima u pokrajini Bolu.

 • Tokom protekle dvije decenije, Turska je doživjela ogroman ekonomski rast, uz pomoć građevinskog buma i velikih infrastrukturnih projekata. Ali u protekloj godini, ekonomija zemlje je pogodila pad, sa zastojem na tržištu nekretnina, ubrzanom inflacijom i političkim previranjima oko usporavanja. Poput Sjedinjenih Država, Španije i drugih zemalja koje su prošle decenije iskusile recesije, zastali građevinski projekti postali su vizualni simboli šire krize. U slučaju Turske, jedan amblem je Burj Al Babas, razvoj u kojem investitori mogu da kupe vilu na parceli od 3.500 kvadratnih metara za između 300.000 i 500.000 dolara.

  Izvještaj AFP-a o razvoju opisuje kako je projekat vrijedan 203 miliona dolara, koji je u toku nekoliko godina i koji je namijenjen stranim investitorima, sada u zastoju, zajedno sa drugim građevinskim projektima širom zemlje.

  Završeno je 250 objekata, a sud je sad dozvolio nastavak prodaje, prenosi “Hurriyet daily news”. Investitori se nadaju da će uspjeti da “nadvladaju krizu” kroz četiri do pet mjeseci.

  Inače, naselje je od početka privlačilo pažnju, ali i brojne kritike zbog izgleda vila za koje mještani tvrde da nisu u skladu s tradicionalnim izgledom kuća i naselja u tom području.

  Nedovršeni i prazni stambeni projekti su razbacani širom zemlje, svjedočanstvo o problemima građevinskog sektora Turske, a i šire ekonomije sada se nalazi u njemu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,