Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Greta Thunberg na švedskoj poštanskoj marki

Preuzmite sliku

Mlada švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg odabrana je kao lik koji se pojavljuje na najnovijoj poštanskoj marki Švedske, a u prodaji će se naći od četvrtka.

Osamnaestogodišnjakinja je na marci predstavljena kao djevojka koja stoji na litici u žutom kišnom ogrtaču, a iznad nje lete lastavice. Ilustriraciju potpisuje Henning Trollback.

Marka je dio serije pod nazivom “Valuable Nature”, a fokusirana je na okoliš i na ekološke ciljeve koje je postavio švedski parlament, objavila je poštanska kompanija PostNord.

  • Na ostalim markama iz iste serije prikazana su i ostala staništa koja je parlament odredio važnima za zaštitu okoliša. Među njima su planine i planinska flora, šume, poljoprivredni krajolici te osobito razne vrste močvara, kao i ugrožene vrste žaba krastača, prenosi Hina.

    “Dizajn ovih poštanski marki trebao bi odražavati aktualno vrijeme u kojemu se problem zaštite okoliša ističe već godinama i to ne samo putem snažnog angažmana Grete Thunberg“, rekla je Stina Olofsdotter iz kompanije PostNord Stamps. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje