Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grana turizma koja je opasna po život je u sve većoj ekspanziji

Preuzmite sliku

Kako piše „Travel&Leisure“ opasne situacije dogodile su se upravo turistima koji su se previše približili vulkanu.

Početkom ove godine eksplozija lave probila je kroz turističkog brodića na Havajima i tako povredila 23 osobe, a prošle godine je dječak star 11 godina poginuo kada je upao u krater, a potom i njegovi roditelji koji su pokušali da ga spasu.

Kako piše „Travel&Leisure“ opasne situacije dogodile su se upravo turistima koji su se previše približili vulkanu, a nažalost njih je sve više jer vulkanski turizam cvjeta.

“Vulkani su prirodna sila koja nije u ljudskoj moći i kontroli. U slučaju erupcije mi ne možemo ništa da uradimo osim da se sklonimo što dalje“, kaže E. Donovan, geograf sa Univerziteta u Cambridgu.

Ona je i takođe autorka objavljenog teksta o vulkanskom turizmu u kojem apeluje na sve veći broj vulkanofila koji ne razumiju eksplozivnu prirodu vulkanskih erupcija i tako dovode u pitanje ne samo svoje već i živote ljudi koji poslije treba da ih spase.

Na primer, na Islandu je zabilježen rast broja turista baš u vrijeme vulkanskih erupcija, zbog čega vlasti razmatraju da prestanu s obavještavanjem javnosti o njihovom početku. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,