Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Meksika oženio aligatora, na svadbi ga poljubio u njušku

Preuzmite sliku

Gradonačelnik malog meksičkog grada oženio se za svoju “aligatorsku mladu” na živopisnoj ceremoniji popraćenoj tradicionalnom muzikom, rasplesanim posjetiteljima i povicima domorodačkom vođi da brak ovjekovječi poljupcem.

Victor Hugo Sosa, gradonačelnik San Pedra Huamelule, aligatora je tokom vjenčanja u četvrtak više puta poljubio u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbjegli neželjeni ugrizi. 

Ritual vjenčanja stoljećima je star

Pretpostavlja se da ritual vjenčanja potiče iz predhispanskih domorodačkih zajednica Chontal i Huave iz savezne države Oaxaca, kao što je to slučaj s molitvom za blagodati prirode.

Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u rijeci”, kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mjesta na sparnoj pacifičkoj obali Oaxacae.

Oaxaca, smještena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije u kojem su mnoge grupe tvrdoglavo održale svoje jezike i tradicije.

Stoljećima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomiješan s elementima katoličke spiritualnosti, uključuje oblačenja aligatora ili kajmana u bijelu vjenčanicu sa šarenim ukrasima, piše Index.

Aligator kao princeza i božanstvo

Vjeruje se da sedam godina star gmaz, kojeg za ovu priliku nazivaju malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno vjenčanje za lokalnog vođu simbolizira ujedinjenje ljudi s božanskim.

Zvuk truba i ritam bubnjeva osigurali su slavljeničko raspoloženje tokom procesije u kojoj je dio mještana u rukama nosio aligatorsku mladenku kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

Osjećam se sretno i ponosno na svoje korijene“, rekla je Elia Edith Aguilar, kuma koja je organizirala vjenčanje.

Kazala je da se osjeća privilegirano zbog prilike da vodi ceremoniju i dodala da je utrošila puno vremena u donošenje odluke o tome što će mlada nositi.

“Ovo je jako lijepa tradicija”, dodala je uz smiješak na licu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,