Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grad u kojem je kanalizacija omiljena zabranjena atrakcija

Preuzmite sliku

Malo se gradova na svijetu može pohvaliti kanalizacijom koja služi kao turistička atrakcija. Jedan od njih je Toronto čiji podzemni svijet budi maštu i izaziva divljenje.

Staro, ali dobro održavano podzemlje s visokim stropovima budi asocijacije na savršeni bijeg pljačkaša banaka, a lako je zamisliti i grupu Nindža kornjača kako harače širokim hodnicima.

Kanalizacijska mreža u Torontu više nalikuju mokrim tunelima podzemne željeznice nego koritima otpadnih voda. Upravo je zbog toga podzemlje postalo meta avanturista koji žele istražiti šta se zbiva u mračnim prolazima, iako je ulaz zabranjen bez posebnih dopuštenja. Razlog tome je rizik od poplava i otrovnih kanalizacijskih plinova. Svaki ogranak kanalizacijskog sistema ima svoju priču.

 • Primjerice, Garrison Creek koji prolazi ispod zapadnog kraja grada, okrugao poput pneumatske cijevi, nekoć je bila potok. U kasnim 1800-ima, nakon što je potok postao prenatrpan otpadom, gradske vlasti su ga odlučile zatrpati.

  Odvod za oborinske vode, Gargantua također plijeni pozornost svojom veličinom – betonske cijevi koje se protežu na više od četiri metra u promjeru čine slikovit prizor. Ispresijecan rešetkama i klimavim cijevima postavljenima prije otprilike pedeset godina, Gargantua itekako može biti opasno mjesto za šetnju, osobito ako u mraku naiđete na bujicu šikljajuće vode.

  Da je Toronto grad koji zbrinjavanje otpada shvaća ozbiljno, svjedoči i postrojenje za čišćenje kanalizacije, nazvano “Palača pročišćavanja”, gdje završava sav sadržaj ovih intrigantnih tunela.  (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,