Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad koji je prije 75 godina bio sravnjen sa zemljom, danas je njemački centar kulture, biznisa i dobre zabave

Preuzmite sliku

Dresden je rad na predivnoj Elbi, čija vas vizura s historijskim crkvama i monumentalnim dvorcima nadvijenim nad spomenutu rijeku osvaja već na prvi pogled, tjera da istražite grad i da zaključite kako je to mjesto kakvo niste nigdje ni približno vidjeli. A ovaj istočnonjemački grad stvarno je jedinstven.

Nekadašnji dom Augusta Jakog, kneza Saske i dva puta izabranog kralja Poljske, i danas živi „pod njegovim uticajem“. Jer je ovaj bonvivan, veliki ljubitelj umjetnosti i lova, ali i žena (u tolikoj mjeri da se smatra kako je imao nešto manje od 400 djece, priznao ih je tek šačicu) „izgradio pola“ Dresdena. U vašem lutanju gradom sigurno ćete nabasati na dvorce i građevine koje su izgrađene u doba velikog Augusta, a ako i niste od takvih razgledavanja preporučujemo da ovog puta promijenite naviku jer se isplati uči malo dublje u život ovog jako imućnog „celebrityja“ koji je živio na prijelazu 17. u 18. stoljeće.

 • Sve što je August zajedno sa Sasima gradio, saveznici su na samom završetku Drugog svjetskog rata sravnili sa zemljom. U dva dana nestao je gotovo cijeli Dresden (od 13. do 15. februara1945.) u bombardiranju toliko snažnom da su mnogi prozvali ovaj biser na Elbi – najbombardiranijim gradom u Evropi.

  Zbog prikaza moći ili da napakoste Rusima koji su napredovali prema tom dijelu Njemačke, možda i da potroše tih 2500 tona bombi ili da pokažu Augustu ko je zapravo jači, Amerikanci i Britanci napravili su nezamislivo krvoproliće u gradu koji nije imao nikakva vojna postrojenja ili vojnu važnost i bespotrebno uništili prekrasan grad te života lišili gotovo 25 hiljada ljudi (prema najnovijim neovisnim istraživanjima) i to uglavnom žene i djecu.

 • A građani Dresdena nisu ostali u prošlosti već velikim koracima grabe dalje pa će se tako rado pohvaliti kako svaki drugi mikročip u Evropi dolazi iz Dresdena ili kako su se prijavili za Evropsku prijestolnicu kulture 2025. godine. Da ne zaborave strahote koje su se dogodile na samom kraju Velikog rata sve stare građevine, koje su uspjeli obnoviti donacijama iz cijelog svijeta (uključujući Ameriku i Veliku Britaniju), tamo gdje su mogli, koristili su kamenje, cigle, ukrase i ostale materijale razrušenih starina koje ćete i danas u historijskim zgradama bez problema uočiti.

  Rusi s druge strane, pod čijom je vlašću grad bio otprilike 45 godina nisu imali apsolutnu želju sačuvati baš cijelu baštinu i nastaviti tradiciju Dresdena pa su do 1989. u historijskom centru nicale zgrade inspirisane umjerenim socrealizmom. I to je sve Dresden danas, to je „proturječan“ grad bogate historije i čini se odlične budućnosti.

 • Šta posjetiti?

  Jedan dan odvojite samo za istraživanje užeg centra grada, a navečer se uputite prema Neustadtu. Predlažemo i izlete u prekrasni dvorac Moritzburg kojeg je August Jaki sagradio na otočiću usred još ljepšeg jezera i prirode u istoimenom gradu. Kad ste već u Moritzburgu, prošetajte deset minuta do obližnje željezničke stanice na kojoj će vas čekati neobični voz. Ne zbog toga što je manjih dimenzija ili što je baš vintage, nego što u njemu možete kušati saska vina dok uživate u stvarno prekrasnoj prirodi. I još jedan hint – Berlin i Prag nisu daleko pa možda ih uklopite u svoj raspored putovanja?

  U vidu imajte još Veliki vrt u predjelu Blasewitz (nešto ala Maksimir u Zagrebu), Njemački muzej higijene (preporuka za odrasle i djecu) koji zapravo i nema veze s higijenom, ali daje uvid u ono što je i što bi čovjek mogao i trebao biti. Ako imate više vremena obavezno se uputite na Biciklističku rutu Elbe ili barem dresdenski dio nje, koja počinje kraj Praga i preko brojnih gradova, i Dresdena isto, i prirodnih ljepota završava na dalekom sjeveru Njemačke. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,