Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad duhova u kojem je opasno uzimati suvenire i udaljavati se od vodiča (FOTO)

Preuzmite sliku

Ne možete se uputiti samo tako, za obilazak je potrebna dozvola vlade. U Kijevu već nekoliko godina cvjetaju turistički aranžmani koji nude jednodnevni obilazak Černobila i Pripjata, a po želji možete i odspavati…

Zona sumraka od prije 30 godina danas je turistička atrakcija. U aprilu 1986. eksplodirao je reaktor četiriju černobilskih nuklearnih elektrana, ispustivši pritom u zrak velike količine radioaktivnih hemikalija koje su zagadile milione kvadratnih kilometara. Oko 50 hiljada stanovnika obližnjeg grada Pripjata, koji su sovjetske vlasti izgradile za radnike elektrane, moralo se iseliti u roku od dva dana. 30 ljudi poginulo je na mjestu eksplozije, a još hiljade od posljedica zračenja, prenosi punkufer.hr.

Danas je Pripjat siguran, ali Grad Duhova obilaze samo turisti. Ali ne možete se uputiti samo tako, za obilazak potrebna je dozvola vlade. U Kijevu već nekoliko godina cvjetaju turistički aranžmani koji nude jednodnevni obilazak Černobila i Pripjata, a po želji, možete i prespavati.

Ture se organiziraju prije dolaska u grad; najbolje ne manje od 10 dana prije željenog datuma kako biste mogli dobiti na vrijeme potrebne papire bez kojih se ne može ući u Pripjat.

Posjetitelji koji se ne drže pravila o oblačenju, imaju manje od 18 godina ili su pili alkohol ne smiju sudjelovati u turističkim turama.

U gradu je zabranjeno uzimati bilo kakve predmete ili skretati s puta zbog opasnosti od radijacije. Ulazak u stare zgrade također predstavlja rizik jer postoji opasnost od urušavanja.

Cijene su paprene, pa je najjeftinija tura iz Kijeva oko 130 KM, a skuplje su i više od 600 KM. Skuplje su, naravno, solo ture i one na engleskom, a popust dobijate na grupne i ture na ruskom. I ne morate se brinuti hoćete li otići ozračeni, na kraju posjeta obavlja se skrining. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,