Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gotička ljepotica: Kuća popularnog pisca koju navodno opsjedaju duhovi

Preuzmite sliku

Samo ćemo se složiti s piscem koji bi ovo vjerovatno objasnio na svoj pomalo cinični način: „Svaka mala stvar može postati ogromna uz dobar marketing.“

„Nikad nisam dozvolio da se školovanje upliće u moje obrazovanje.“

“Ne idi uokolo govoreći kako ti svijet duguje život. Svijet ti ne duguje ništa. On je nastao prvi!”

“Bolje je šutjeti i pustiti ljude da misle da si budala, nego progovoriti i ukloniti svaku sumnju.”

Svi smo do sada već negdje naletjeli na ove male mudrosti velikog pisca. Pogađate, riječ je o Mark Twainu (pravog imena Samuel Clemens). Bili vjerni fanovi i čitatelji ili ne, vjerovatno bi većina nas tokom posjete američkoj saveznoj državi Connecticut posjetila njegovu kuću. Preporučuju je skoro svi vodiči i brošure s idejama za izlet, a ne čudi zašto, prenosi punkufer.hr.

 • Neobično mjesto u turističkim vodičima

  Slavni književnik i autor poznatih romana Pustolovine Toma Sawyera i Huckleberry Finna ovjekovječio je američki jug prije građanskog rata, stekao svjetsku slavu i ušao u istoriju književnosti. U njemu su inspiraciju pronalazili i William Faulkner i Ernest Hemingway, a dobio je i laskavi nadimak oca američke književnosti.

  Imao je i zanimljiv privatni život. Radio je u štampariji, zatim kao kormilar, pa rudar. Svojedobno se družio i s Nikolom Teslom. Nakon što se proslavio književnim dijelima, uložio je velik novac u firmu koja je propala i bankrotirala. Preuzeli su ga gorčina i pesimizam, a tužna priča svoj vrhunac dosegla je u smrti supruge i dvije kćeri.

  Logično je da se grad u kojem je živio sa svojom porodicom želi time pohvaliti. No, njegovu kuću pronaći ćete i u emisiji Istjerivači duhova, te vodičima za ljubitelje mračnog i paranormalnog turizma. Gdje je pošlo po zlu?

 • Kuća sa srcem i dušom

  Smještena u gradu Hartford u američkoj državi Connecticut, ova rustikalna drvena kuća u gotičkom stilu mami poglede i bez da znate kome pripada. Ima čak 25 soba!

  Današnji čuvari kuće vole za nju reći da je upravo iz nje Mark Twain promijenio način na koji svijet vidi Ameriku. Krajem 19. stoljeća Mark Twain ovdje je živio sa svojom suprugom i tri kćeri, a u tom periodu napisao je i svoje najpoznatije Pustolovine.

  U zadnjoj godini života u kući, Markova 24-godišnja kćerka preminula je od teške bolesti. Porodica se, shrvana, više nije htjela vratiti u ovu kuću. Prodali su je, i kuća je prenamijenjena u biblioteku a potom školu i danas konačno – muzej posvećen piscu.

 • S vremenom su počele kolati priče o duhu mlade žene u dugoj bijeloj haljini koja šeta prostorijama kuće. Naročito 1960-ih osoblje se žalilo i na zvukove lupanja te miris cigara koji nisu mogli locirati. Koliko je tu istine, a koliko utjecaja psihodeličnih šezdesetih na čula ljudi, ne znamo.

  Samo ćemo se složiti s piscem koji bi ovo vjerovatno objasnio na svoj pomalo cinični način: „Svaka mala stvar može postati ogromna uz dobar marketing.“

 • Posjeta kući danas je moguća i virtualnim putem. Bacili smo oko na njene odaje, no umjesto da zadovolji našu znatiželju, samo nam je pojačala želju da uživo čujemo pucketanje parketa pod vlastitim nogama. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,