Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Google Maps rješava međugranične sporove

Poznati Googleov kartografski servis Google Maps mogao bi uskoro poslužiti za rješavanje jednog međugraničnog problema starog 70 godina. Riječ je o pitanju razgraničenja između Afganistana i Pakistana koji se pojavio 1947. godine kada je Pakistan postao nezavisna država.

Granica duga 1500 kilometara predmet je spora ovih zemalja s obzirom da se službena afganistansko-pakistanska granica proteže duž takozvane Durandove linije (kao nekadašnje službene granice između Afganistana i kolonijalne Britanske Indije). Afganistanski nacionalisti bi granicu svoje zemlje s Pakistanom voljeli vidjeti na rijeci Ind (dakle, na trenutačnom teritoriju Pakistana).

Prošle sedmice je stradalo osam civila, kada su pakistanski geološki stručnjaci posjetili sporna sela na svojoj granici s Afganistanom, rezultiralo je međusobnim dogovorom između dvije države. Geološki stručnjaci iz obje zemlje sada će zajednički provesti ispitivanja te će se pritom koristiti i Google Maps servisom te GPS-om.

Zanimljivo je kako Google Maps prikazuje granice u odnosu na zahtjeve određene zemlje, tako na primjer indijski korisnici na indijskoj verziji Google Mapsa vide spornu regiju Kašmir u sastavu svoje zemlje, dok u pakistanskoj verziji Google Mapsa, Kašmir vidljivo pripada Pakistanu. (Bug.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,