Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Geometrijski savršena: Masivna ledena ploča pronađena na Antarktiku

Preuzmite sliku

Naučnici Nase pronašli su enormno veliku ploču leda na Antarktiku, a zbog savršenih geometrijskih uglova izazvala je javljanje raznih teorija.

Enormni ledeni brijeg, savršenog geometrijskog oblika, pronađen je na Antarktiku, otkrila je Nasa objavljivanjem fotografije neobičnog prirodnog fenomena na svom nalogu na Twitteru.

Poznat pod nazivom tabličast brijeg, masivni blok leda je dugačak oko jedan kilometar i, kako samo ime kaže, podsjeća na tablu. Njegove ivice i sama forma su savršenog oblika, te se čini kao da je vještački isječen, pogotovo imajući u vidu da je ledeni brijeg povezan sa vrhovima i kupolama.

Prema pisanju magazina Science alert rijetko ćete vidjeti ravne ivice ili uglove od 90 stepeni na ledenim brijegovima.

“Kada se ove stvari pojave u životnoj sredini, izgledaju stvarno čudno”, navodi se u časopisu.

Iako su mnogi teoretičari zavjere počeli da sumnjaju u natprirodne i nerealne stvari, poput toga da su vanzemaljci sjekli led ili da je tajna grupa ljudi u Antarkiku sa masivnim testerama to radila, iz totalno nepozntog razloga, utvrđeno je da je brijeg potpuno prirodan.

On je pronađen na istočnoj obali Antarktičkog poluostva, u blizini ledenog grebena Larsen, kada su naučnici letjeli iznad ovog regiona.

Naučnik sa Univerziteta Maryland Kelly Brant kazao je za Live Science da možete da posmatrate led kao nokat na prstima koji je porastao, predugačak je i puca pri krajevima.

“Ovakim vrstama odvajanja leda stvaraju se savršene, ravne, geometrijske linije”, kaže. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,