Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Genijalna igrica je izum američkih obavještajaca?

Nisu svi oduševljeni pokemonima – Ruskinja Valentina Amelina kategorički je protiv igre “Pokemon go”, jer je, kako tvrdi, sve to “maslo” američkih specijalnih službi.

Amelina, koja živi u Rostovu na Donu, uputila je pismo Federalnoj službi bezbjednosti Rusije u kome detaljno objašnjava zašto je ta “naizgled, bezazlena igra strateški opasna” i zašto mora biti zabranjena u Rusiji.

Autori igre su povezani sa “Googleom”, koji finansira službeni fond CIA, navodi Amelina, a prenosi list “Komsomolskaja pravda”.

“Oni su na ovaj način riješili važne kartografske zadatke, obnavljaju se svi podaci o putevima, bazama i tako dalje. A nekada su karte bile strateški važne, pa čak i državna tajna”, objašnjava ona.

U civilnim kartama nekada su namjerno upisivani nepravilni podaci, da bi se sakrilo pravo stanje stvari.

“Automobili-roboti zaviruju u sve ulice, ucrtali su sve naše gradove, vozila, ljude… Ostao je jedan problem. Kako zaviriti u naše domove, podrume, tamne aleje, kasarne, državne institucije?

I eto, stvorili su `genijalnu`, zarazna igru ‘Pokemon go’“, upozorava Amelina u pismu FSB-u.

U jurnjavi za pokemonima i pokušajima da ih uslikamo, mi, zapravo, predajemo (ni sami ne znamo kome) fotografije prostorija u kojima se nalazimo, pa i geografske koordinate.

Ako se ovako nastavi, navodi građanka Amelina, doći će se do situacije u kojoj će u samoj Državnoj dumi početi da vibriraju telefoni zastupnika parlamenta, čistačica i novinara sa porukom:

“Pikaču je u blizini” – i presrećni ljudi će požuriti da što prije uključe kamere i mikrofone.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,