Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Genijalan trik: Uklonite kožu sa krompira, a vaš pire će da bude kremast kao puter

Preuzmite sliku

Gurman ste, ali mrzite da provodite sate u kuhinji?

Ili vas možda samo monotoni zadaci kuhanja, poput guljenja krompira, dovode do ludila? Ako tražite način da ubrzate pripremu krompira, ovaj trik bi mogao da bude pravo rješenje za vas.  Postoji metoda koja vam pomaže da uklonite kožu kuhanog krompira za nekoliko sekundi, tako da ćete dobiti najkremastiji i naukusniji pire.

  • Potrebno je samo da pripremite krompir, malo soli (po želji), voda, led, šerpa i činija. Prvi korak je da operete krompir i sipate ga u posudu sa ključalom vodom. Dodajte kašiku soli. Kuhajte krompir dok ne omekša, između 15 i 25 minuta, u zavisnosti od veličine.

    Kada su skoro gotovi, stavite malo leda u činiju. Ne treba da pretjerujete sa količinom, nekoliko kockica je sasvim dovoljno.  Napunite posudu hladnom vodom i dodajte krompir.

  • Za nekoliko sekundi vidjet ćete kako će se koža lagano nabrati. Ostavite krompir da odstoji u vodi oko minut, a zatim uzmite jedan u ruku i kora bi trebalo odmah da sklizne.Sada možete da izgnječite krompir i spremate pire, ili jednostavno da ga isjeckate i dodate u ulje. (telegraf.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,