Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gej par usvojio bebu koju su pronašli napuštenu u metrou: ‘Danas je student, svira gitaru, trči maratone’

Preuzmite sliku

Danny Stewart i Pete Mercurio  ove će godine proslaviti 21. rođendan svog sina Kevina.

Pete je o njihovoj neobičnoj porodici i sudbonosnom susretu koji ih je sve spojio napisao i dječiju knjigu ‘Our Subway Baby’ (Naša beba iz podzemne željeznice).

Njihova priča započela je u avgusutu 2000. godine kada se Danny išao naći sa svojim partnerom Peteom, s kojim je tada bio već tri godine u vezi, na večeri. Dok je bio na stanici podzemne željeznice, primijetio je čudni smotuljak naslonjen na zid, ali pretpostavio je da se radi o nekoj lutki. Ali smotuljak se pomaknuo i Danny je shvatio da se radi o živoj bebi. Maleni je još imao i pupčanu vrpcu na sebi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pete Mercurio (@petemercurionyc)

“Beba je na sebi imala tamnu majicu dugih rukava i pokušao sam pozvati neke od prolaznika da mi pomognu, ali niko se nije obazirao na mene. Tada sam otrčao do govornice kako bih pozvao policiju.”, prisjetio se Danny.

Nazvao je i Petea da mu kaže šta se dogodilo, a kada su policajci stigli, odveli su bebu u bolnicu.

“Ovo nije kraj. Ne može ti beba pasti u život na ovaj način i samo nestati.”, rekao je tada Pete Dannyju.

“Imaš pravo. Vjerovatno ćemo na njega misliti ostatak života. Trebali bi nekako ostati u kontaktu s njim da mu možemo poslati čestitku za rođendan svake godine.”, odgovorio mu je Danny.

Već sljedeći dan Danny je otišao do bolnice da bi vidio kako je bebi, ali su mu rekli da u posjet smiju doći samo članovi porodice. Ipak, pedijatar mu je rekao kako su bebi dali nadimak Ace jer ga je Danny pronašao blizu mjesta na kojima prolaze vlakovi A, C i E te da će maleni biti predan skrbnicima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pete Mercurio (@petemercurionyc)

Nije prošlo puno vremena i Dannyja su kontaktirali iz Administracije za dječije službe te su ga zamolili da bude prisutan na saslušanju o bebi koje je bilo na rasporedu u decembru 2000. na porodičnom sudu. Tamo ga je čekalo prilično iznenađenje.

“Gospodine Stewart želim vam objasniti šta se ovdje događa. U slučaju kada imamo bebu koja je napuštena, želimo je smjestiti kod skrbnika koji će se brinuti o njoj prije usvajanja što prije možemo. Jeste li vi možda zainteresirani za usvajanje ove bebe?.“, upitala ga je tada sutkinja.

Danny se šokirao, jer mu do tada nije na pamet palo da bi on usvojio bebu.

“Iako o tome nisam prije razmišljao, od kada mi je to rekla, nisam se mogao oteti dojmu da smo nekako povezani. Osjećao sam kako ovo nije prilika, nego dar, a kako možeš reći ‘ne’ takvom poklonu.”, rekao je u razgovoru za BBC.

Iako je postupak posvajanja inače dugotrajan, sutkinja mu je objasnila kako je ovlaštena ubrzati postupak u slučaju kada se radi o napuštenoj djeci. Danny je pristao i onda je odmah po izlasku iz sudnice nazvao Petea da mu kaže što se dogodilo. Pete je prvo rekao ‘ne’ i počeo nagovarati Dannyja da kaže sutkinji kako se predomislio. Par se cijeli sljedeće sedmice svađao zbog odluke, a Pete je istaknuo da ne mogu prištiti bebu te da još i sami žive s cimerom. Ustvari, skoro su prekinuli jer je Danny inzistirao da usvoje bebu, a Pete je bio protiv.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pete Mercurio (@petemercurionyc)

Ipak, Pete je pristao otići vidjeti bebu do privremenih skrbnika sljedeće sedmice i kada je primio malenog u naručje, odmah je ‘osjetio val topline’.

“Maleni je primio moj prst cijelom svojom šakicom jako snažno. Samo je gledao u mene i ja u njega. Bilo je kao da je pronašao tačku u mom prstu koja je otvorila moje srce i u tom sam trenutku shvatio da bih mu mogao biti roditelj, jedan od njegovih očeva.”, prisjetio se Pete kako ga je maleni osvojio.

Par je bebi dao ime Kevin, a sutkinja im je dopustila da ga odvedu kući nekoliko dana prije Božića. Svi zajedno proveli su čarobni Božić i uživali kao obitelj. Proces usvajanja dovršen je godinu dana kasnije, ali cijelo to vrijeme Kevin je bio kod njih, uz dopuštenje suda. Na posljednjem saslušanju, Pete je pitao sutkinju zašto je pitala Dannyja je li zainteresiran za usvajanje na onom prvom saslušanju.

“Imala sam dobar osjećaj. Jesam li pogriješila?,  rekla je, čestitala nam i otišla iz sudnice, prisjetio se Pete.

Kevin Dannyja zove Daddy, a Petea Papi, a to im je zgodno i jer su to početna slova njihovih imena. Kada je Kevin odrastao, očevi su mu napravili ilustriranu knjižicu o njegovoj jedinstvenoj priči, a dječaku se ona toliko svidjela da je odnio i u školu kako bi je pokazao pred cijelim razredom.

U New Yorku su istospolni brakovi legalizirani 2011. pa su se Danny i Pete odlučili vjenčati.

“Zašto ne pitate sutkinju koja je bila zadužena za moje usvajanje da vas vjenča?.”, predložio im je Kevin, a paru se ideja jako svidjela.

Pete je pisao sudu i pitao sjeća li ih se sutkinja i je li voljna vjenčati ih.

“Nazvali su nas sa suda nakon nekoliko sati i rekli da nas se sutkinja sjeća i da je oduševljena s idejom da ih vjenča. Samo smo trebali odabrati datum i vrijeme.”, ispričao je Pete.

Tokom vjenčanja Kevin je bio nervozan što će upoznati sutkinju, koju je do tada poznavao samo iz slikovnice koju su njegovi očevi napravili za njega. Kada ga je vidjela, odmah su se zagrlili.

“Kada smo se nakon tog emotivnog susreta napokon sjetili zašto smo tamo, Danny i ja krenuli smo razmijeniti zavjete, a ja sam se sjetio nevjerojatnih događaja koji su nas doveli do tog trenutka. Mi nismo trebali biti tamo, dva muškarca, sa sinom o kojem nismo nikada sanjali, pred ženom koja je promijenila i obogatila naše živote više nego je mogla sanjati. Ali, bili smo tamo, zahvaljujući sudbonosnom otkriću i dobrom osjećaju sutkinje.”, rekao je Pete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pete Mercurio (@petemercurionyc)

“Ta žena, koja je razlog zašto smo obitelj, sada je bila ta pred kojom izmjenjujemo zavjete. Napravili smo puni krug.”, dodao je Danny.

Sutkinja im je tada i dodatno objasnila zašto je pitala Dannyja za usvajanje prije toliko godina. Rekla je da bebe trebaju povezanost s nekim i u tom trenutku Kevinova najjača povezanost bila je upravo s Dannyjem, a ona je u vezi svega imala dobar osjećaj.

Dva desetljeća kasnije, Kevin je student, svira glasovir i gitaru, trči maratone, a proveo je i nekoliko godina plešući u američkom Nacionalnom plesnom institutu.  Od svojih očeva viši je gotovo za glavu. Pete ga opisuje kao empatičnog, dragog, smiješnog i punog poštovanja te kaže kako njih trojica uživaju u posjetama Nacionalnim parkovima i gledanju utakmica New York Metsa.

“Ne mogu zamisliti kako bi moj život izgledao da nije sve ovako ispalo. Moj život je sada jako bogat i ispunjen. Kevin je promijenio moj cijeli pogled na svijet, cijelu moju perspektivu. Nisam znao da postoji toliko duboka ljubav u svijetu dok mi sin nije ušao u život.”, rekao je Danny.

Pete je prošle godine od knjižice koju su on i Danny napravili za Kevina napravio dječju slikovnicu ‘Our Subway Baby’ (Naša beba iz podzemne željeznice). Iskustvo njihove obitelji pretvorio je i u film koji je nazvao ‘Found’ (Pronađen). (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,