Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gdje su svi nestali? Najzelenije selo na svijetu koje nije bilo spremno na popularnost

Preuzmite sliku

Nekada najbogatije ribarsko selo na kineskom otoku Shengsi danas je vjerovatno najzelenije na svijetu. Selo Houtouwan koje izgleda kao da je odlučilo vratiti svoje kuće i polja prirodi, nalazi se oko 70 kilometara od Šangaja.

Stanovnici su ga napustili početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je zaljev postao premalen da bi zadovoljio potrebe rastuće ribolovne industrije. Kako bi si olakšali život u želji za boljom povezanošću s kopnom, bližim školama, univerzitetima i bolnicama, stanovnici su se odselili na kopno.

  • Takav je obrazac bio uobičajen u mnogim malim kineskim selima. Tek je šačica stanovnika u Houtouwanu ostala u svojim domovima, posmatrajući kako susjedne kuće sve više prekriva zeleni pokrov obraslog lišća i trave, ali 2002. i oni su otišli. Smrznute u vremenu, djelomično namještene kuće i dalje čuvaju predmete vlasnika, kao da ih čekaju da se vrate.

  • Prije pet godina, kada su fotografije sela duhova obišle svijet, Houtouwan je postao popularniji nego ikada, ali nije spreman za sve više turista koji su poželjeli uživo razgledati zeleni fenomen. Vlasti su zamolile za strpljenje i nakon dvije godine Houtouwan se pripremio za posjetioce koji tamo mogu i prespavati, vrzmati se oko kuća ili istraživati okolinu – na vlastitu odgovornost. (Punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,