Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gdje su najveći “prljavci”? Evropske zemlje u kojima treba hrabrosti za odlazak na javni WC

Preuzmite sliku

Nakon cijelog dana hodanja po gradu čisti WC može veseliti jednako kao i čaša ledenog piva, dovoljno mjesta za ispružiti se na dva sjedišta u autobusu, ili neka druga situacija koja vraća osmijeh na lice.

Cijena, čistoća, kao i opremljenost javnih zahoda u Evropi itekako varira, a prema istraživanju putnika od prije koju godinu francuski su toaleti najveći prljavci. Ta činjenica nije iznenadila ni same Francuze koji su bolno svjesni stanja javih školjki u zemlji. U nemaru ih slijede Turci i Poljaci.

Kraljevi čistih zahoda su Portugalci, Švicarci i Austrijanci. O WC-ima putnici naveliko raspravljaju i na forumima pa se tako osobito hvale švedski i danski zahodi, a za Francuze nema milosti: „Francuzi imaju zahode samo radi sociološkog eksperimenta, da vide koliko ljudi nisko mogu ići kada moraju obaviti nuždu“.

U Parizu i drugim francuskim gradovima nije neobično ni popiškiti se na cesti, a svojedobno je i se pojavila i kampanja “Pas pipi dans” Paris kojom se pokušalo osvijestiti građane da ne ostavljaju mokri trag na cesti.

Neki forumaši se žale da u Irskoj jednostavno nema dovoljno mjesta gdje mogu olakšati muke po punom mjehuru.

 • „U Irskoj nikad nema zahoda kad ga najviše trebaš. Srećom, pomogla mi je internetska stranica pee.ie na kojoj možete vidjeti kartu sa svim WC-ima“, kaže forumaš.

  Iskustva po zahodima nekima su bila i dosta zbunjujuća.

  „Sjećam se toaleta u jednom bosanskom kafiću. Bio je čist kao suza, ali nigdje toaletnog papira. U uglu je stajala flaša s vodom za koju nisam znala za šta služi. Srećom, imala sam maramice, a kada sam izašla van i zbunjeno rekla prijateljima da je neko zaboravio staklenu flašu, prasnuli su u smijeh“, prisjeća se forumašica.

  „U Švedskoj su zahodi čisti, ali u noćnim klubovima su često zauzeti. Nije mi se jednom dogodilo na ne mogu obaviti svoje jer se neki par odlučio proveseliti u WC-u. Ljudi, nađite si neko drugo mjesto i pustite nas da se možemo popiškiti kao ljudi“, otkriva Silvija iz Uppsale.

  „U Italiji nije neobično naići na grozan zahod u luksuznim restoranima, barovima, muzejima ili kazalištima“, tvrdi Sam.

  Strance na ovim prostorima često šokiraju i čučavci jer im prljavština ostaje na cipelama, a ako nisu dovoljno spretni mogu zaprljati i hlače. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,