Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Futuristička evropska zgrada: Prvi samoodrživi neboder u kojem se stanari griju na energiju sunca i vlastiti otpad

Preuzmite sliku

Energija koja se troši u stanovima dolazi iz obnovljivih izvora sunca, vode i vjetra, ali i organskog otpada kojeg stanari odlažu na za to predviđeno mjesto…

Prije desetak godina Malmö je od industrijskog grada počeo dobijati konture urbanog središta u kojem ne nedostaje sadržaja, događanja i zabave. Kruna renesanse grada na zapadu Švedske bila je izgradnja zakrivljene futurističke zgrade, prvog samoodrživog nebodera takve vrste na svijetu, prenosi punkufer.hr.

Kada je otvorio svoja vrata, 2005. godine zakrivljeni Turning Torso sa svojih 190 metara bio je najviši neboder u Skandinaviji, najviša stambena zgrada u EU te druga po visini u Evropi.

  • Španjolskog arhitekta Santiaga Calatravu nadahnula je mramorna skulptura zaokrenutog torza koja je i poslužila i kao inspiracija za ime nebodera.

    Zgrada od 57 spratova podijeljena je u devet dijelova koji se zakreću u visinu. Pentagonalni spratovi kruže oko okomite jezgre, oblikovane poput betonske cijevi, koju podupire čelični okvir. Kičma nebodera zavija za 90 stepeni od prizemlja do vrha. Dio prostora odlazi na uredske prostorije, a ostalo odlazi na 147 luksuznih stanova – od jednog do najviše pet na svakom spratu.

  • Turning Torso je jedan od pionira samoodržive arhitekture, zbog čega je i svojedobno zaslužio priznanja struke. Energija koja se troši u stanovima dolazi iz obnovljivih izvora sunca, vode i vjetra, ali i organskog otpada kojeg stanari odlažu na za to predviđeno mjesto.

    Neboder se sam pobrine za čak sto posto toplinske energije koju stanari koriste za grijanje. Svi sigurnosni sistemi imaju rezervno napajanje, uključujući liftove i rasvjetu, a s obzirom na dvostruki vodoopskrbni sistem teško je moguće da neko ostane bez vode taman kada se treba istuširati i krenuti na posao. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje