Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Francuz se zakopao u rupu da na miru čita knjige (VIDEO)

Abraham-Ponseval
Preuzmite sliku

Koliko ste daleko spremni da idete da biste na miru čitali knjige?

Abraham-Ponseval

Francuski umjetnik Abraham Ponševal ostao je pod zemljom nedjelju dana, u maloj rupi koju je za sebe iskopao u marsejskoj knjižari, samo sa papirnim blagom kao drugom.

20. septembra, on je počeo svoj jedinstveni performans, koji je nazvao “604.800 sekundi”, opremljen samo lampom na glavi, vodom, konzerviranom hranom, kamerom i, što je najvažnije – malom zalihom pisane riječi koje je za njega izabrao prodavac knjižare u kojoj se sve i odigravalo.

Široka 62 i duboka 170 santimetra, ova rupa onemogućavala mu je da sjedne, a kamen na otvoru da izađe, time pojačavajući klaustrofobični efekat koji je proživljavao. S obzirom da nije imao šta mnogo da radi, radio je ono što je i planirao: čitao. Naravno, snimao je sve što je “radio”.

Gledanje tog snimka vjerovatno je jako uzbudljivo.

Nakon što je prošlo njegovih 604.800 sekunde, hrčak Ponševal je izašao iz svoje pećine.

– Bio je to magičan trenutak kada je kamen pomjeren i kada sam se pojavio na površini. Pod zemljom je bilo nevjerovatno, kao da se miješale svjesno i nesvjesno – rekao je on.

Nije zaboravio da kaže ni da je pročitao sve knjige koje je sa sobom ponio pod zemlju.

Ovo nije prvi neobični performans koji je on izveo: jednom je prešao put od Nanta do Meca u pravoj liniji, koristeći samo kompas i ignorišući sve prepreke na putu. U Španiji je kopao tunel 20 dana kroz koji se kretao kao krtica, a u Italiji je gurao 70 kilograma tešku kapsulu uz planinske puteve.

Telegraf.rs / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: