Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Flaša viskija oborila rekord svojom cijenom

Preuzmite sliku

Nije nikakva novost da na svijetu postoji velika potražnja za rijetkim i starim viskijima…

Ipak, ono što potvrđuje da ljubitelji ovog pića mogu preći sve mjere i granice kako bi okusili i posjedovali premijum sortu od svih dostupnih, jeste skorašnja prodaja Macallan 1926.

Ručno oslikana

Unikatna, ručno oslikana flaša viskija skoro je prodata na aukciji u organizaciji Christie’s kuće u Londonu, po cijeni od 1,5 miliona dolara.

Ono što ovaj viski čini posebnim jeste činjenica da je ovo jedna od samo četrdeset 1.926 flaša, koja je došla iz sanduka 263. I dok mnoga izdanja iz ove kolekcije odlaze sa ekskluzivno oslikanim etiketama, koja su djela umjetnika poput Petera Blakea i Valeria Adamija, ova nosi etiketu koju je oslikao Irac, Michael Dillon, koji je jako cjenjen zbog svojih historijskih dekoracija.

Kako kažu iz aukcijske kuće Christie’s: „Slika za ovu flašu naručena je i ponuđena na prodaju kroz Fortnum & Mason u Londonu 1999.godine.

Sveti gral

Christie’s aukcijska kuća sa oduševljenjem nudi ovu unikatnu flašu viskija, koja je neprikosnoveni sveti gral za kolekcionare, jer je zaista unikatna. Flaša predivno oslikava Easter Elchies House of The Macallan i Škotsku, a ponuđena je u luksuznoj Macallan 60-Year-Old drvenoj kutiji, sa certifikatom autentičnosti.

Ova flaša viskija je naravno oborila rekord svojom cijenom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,