Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Filozof otkrio kako da ubijedite sagovornika da nije u pravu

Francuski filozof Blaise Pascal (1623-1662) je otkrio kako možemo ubijediti sagovornika u sve što želimo.

Njegova analiza je vrlo zanimljiva i iznenađujuća iz jednog prostog razloga, u nastavku pročitajte i zašto.

Kažite im da su u pravu

“Kada želimo da nekog ispravimo, da pokažemo drugome da griješi, moramo da primijetimo s koje strane on gleda na tu stvar, jer na toj strani obično leži i nešto istinito i priznati mu da je u pravu. Ali istovremeno mu moramo pokazati i stranu gdje griješi. On će biti zadovoljan time, jer on ne zaključuje da je pogriješio, već da je samo propustio da uvidi sve uglove gledanja. Nikoga neće uvrijediti ako shvati da nije sve vidio. Čovjek ne voli da griješi, i to možda potiče od činjenice da čovjek prirodno ne može sve da vidi, i da prirodno ne može da pogriješi iz svoje tačke gledišta, jer su percepcije naših čula obično istinite… Ljude je bolje ubijediti argumentima koje su sami otkrili nego onima koje su im drugi prenijeli”.

Psihologija stara 350 godina

Arthur Markman, profesor psihologije sa Univerziteta Teksas u Ostinu, kaže da su obe ove misli potpuno tačne.

“Jedna od prvih stvari koje treba da uradite da biste nekome dali dozvolu da se predomisli, jeste da spustite njihov ‘odbrambeni zid’ i spriječite ih da se ‘petama ukopaju u svoju poziciju’”.

“Ako vam odmah pokažem na koje sve načine niste u pravu, vi nemate motiv da sarađujete. Ali ako vam kažem: ‘Ah, da, imali ste nekoliko stvarno dobrih zapažanja, mislim da su to sve važne stvari’, sada im dajete razlog da sarađuju, a onda ste slobodni da izrazite svoju zabrinutost u vezi sa njihovom pozicijom, ali se rasprava nastavlja u duhu saradnje”, kaže Markman.

On također podržava i drugu Pascalovu misao: “Ako ja imam neku ideju, vjerujem da sam ja ‘vlasnik’ te ideje, a nasuprot tome je situacija u kojoj preuzmem vašu ideju, i na neki način sam vam priznao autoritet po tom pitanju. Mnogi ne žele to da urade”. (Ddl.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,