Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fenomen deja vu: Kako, zašto i kome se često javlja taj misterij

Preuzmite sliku

Prevedeno s francuskog, “deja vu” doslovno znači “već viđeno”, a opisuje fenomen u kojem pojedinac odjednom dobije osjećaj da zna što će se sljedeće dogoditi ili kao da je već proživio situaciju u kojoj se nalazi, posjetio to mjesto ili iskusio nešto.

Teorije o porijeklu deja vu-a

Naučnici imaju nekoliko teorija o tome odakle dolazi osjećaj “već viđenog”. Tako kognitivni psiholozi smatraju da je riječ o davno zaboravljenim dijelovima sjećanja koji su u svojoj osnovi ugodni, a sljedbenici Freuda tvrde da se radi o potisnutim sjećanjima iz djetinjstva u kojem ego pojedinca podsjeća na njegovu prošlost i skrivene strahove.

Krenemo li od teorije koja deja vu promatra kao grešku u pamćenju, bitno je da razjasnimo kako je nekim istraživanjima utvrđeno kako je sljepoočni režanj odgovoran za svjesnu memoriju, hipokampus omogućuje da se prisjetimo događaja, dok parahipokampalni girus pomaže odrediti što nam je poznato, a šta nije. 

 • Kratki spoj u mozgu

  Dođe li do ‘kratkog spoja’ u nekom od ovih triju dijelova mozga, lako je moguće da će se dogoditi deja vu, jer mozak neće moći prizvati sjećanje i odrediti je li mu nešto stvarno poznato ili nije. Inače, dodatan dokaz koji ide u prilog ovoj teoriji jest i taj da osobe koje pate od epilepsije sljepoočnog režnja, veoma često prije napada također dožive slično iskustvo, odnosno nešto im bude iznimno poznato, ali taj osjećaj traje duže nego ‘nepatološki’ deja vu.

  Nešto bizarnije gledište imaju parapsiholozi, koji kažu da je deja vu rezultat sjećanja iz prošlih života, prije reinkarnacije u ovaj život. Ipak, najčešće je prihvaćena teza kako se radi o anomaliji pamćenja u kojem vidimo nešto slično, pa nas to podsjeća na zaboravljeno.

  Podvrste “već viđenog”

  Presque vu

  Time se opisuje stanje u kojem nam je nešto “na vrhu jezika”. Imamo osjećaj da ćemo se sjetiti ili izgovoriti nešto izuzetno bitno.

  Deja entendu

  Označava ono što smo već čuli, tj. sigurni smo da znamo o čemu se govori, mada se ne možemo sjetiti tko nam je, kada i gdje to pričao.

  Deja senti

  Temelji se na već proživljenim osjećajima, tj. čini nam se da smo se u nekoj situaciji u prošlosti identično osjećali, ali se ne možemo sjetiti detalja toga.

  Deja vecu

  Označava oblik deja vu-a u kojem sa sigurnošću znamo šta će se sljedeće dogoditi.

  Deja visite

  Odnosi se na tačno prepoznavanje i snalaženje po mjestu na kojem nismo nikad bili, ali nam je iz nekog razloga poznato. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,