Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantno: Ovo mjesto izgleda kao LEGO grad, i da, zaista postoji!

Preuzmite sliku

LEGO kockice bile su, i ostale, jedna od najdražih dječjih igara. Pretvaranje ideja u stvarnost, kreiranje neobičnih svjetova i nastanak jedinstvenih gradova uz mnoštvo boja u mnogima od nas budi uspavanog arhitekta.

A šarenilo, zna se, lako može razbuditi! Jedno ukrajinsko naselje izgleda upravo tako – kao da je sagrađeno od popularnih LEGO kockica! Nalazi se u Kijevu, ali često se spominje i kao odvojen gradić upravo zbog specifičnog dizajna i kontrasta s ostalima kijevskim naseljima i njihovim građevinama. I vrijedilo bi ga vidjeti!

Riječ je o stambenom bloku prigodnog imena – Comfort Town. Inspirisan je upravo legićima, a za njegovo postojanje zaslužni su arhitekti Dmytro Vasyliev, Aleksandr Popov i Olga Alfiorova iz kompanije Archimatika.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Henrry Skives Perú 🇵🇪 (@henrryskives8)

Ovo predgrađe bilo je dovršeno 2019. godine, a za realizaciju je bilo potrebno čak 11 godina. Prvi stanovnici doselili su još 2012. godine. Ipak, budući da je nekada to bila siva i zapuštena industrijska gradska zona, najveći grad Kijeva tek je nedavno službeno dočekao svoju šarenu oazu koja apsolutno plijeni pozornost.

Cilj je cijeloga projekta bila gradnja naselja u koje će ljudi poželjeti doseliti i u kojem će zaista osjetiti – i vidjeti – sreću. A najjasnije je to dočarano korištenjem privlačnih boja na zgradama.

Osim s LEGO kockicama, zbog stila kuća ga uspoređuju i s igrom Monopoly. Svaka zgrada u drugoj je boji, nježnije nijanse prekrivaju vanjske zidove, a one tamnije, u istim bojama, rezervirane su za krovove.

  • Osim toga, naselje je funkcionalno, a tako i popularno za mlađe porodice s djecom. Tu su parkovi i igrališta, a ispod stambenih prostora, u prizemlju zgrada, nalaze se kafići i trgovine, dok su u blizini uredi te fitness centar.

    Ipak, zanimljivo je da niti jedan stan nema balkon, barem ne u punome smislu riječi.

    Naime, zgrade su napravljene tako da prate jednostavne geometrijske oblike i ravne površine što znači da su balkoni, budući da smetaju u realizaciji ideje, uvučeni.

  • Zelenih površina, kao adekvatnih zamjena velikim balkonima i terasama, ne nedostaje! Čini se da to budućim stanovnicima niti ne smeta jer ovo je naselje još uvijek jedno od najpopularnijih u cijeloj zemlji. (miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,