Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantni grad pod stijenama jedan je od najupečatljivijih gradova na Mediteranu

Preuzmite sliku

Smješten na pola puta između Seville i Malage, Setenil de las Bodegas jedan je od najupečatljivijih gradova na Mediteranu koji je poznat po isključivo bijelim kućama koje su izgrađene u strmim stijenama.

Broji tek nekoliko hiljada stanovnika, a do njega vode ceste koje prolaze kroz predio Andaluzije s potencijalno najljepšom prirodom, često zasjenjenom pretjeranom izgradnjom u toj turističkoj regiji na jugu Španije. Setenil je jedan od takozvanih “bijelih gradova” (pueblos blancos) Andaluzije, poput obližnjih Zahara de la Sierre i Arcos de la Frontere, no svakako je najkarizmatičniji i trebao bi se naći na vašoj „bucket listi”!

 • Stanovnici stijene koriste kao prirodni klima uređaj 

  Vjeruje se da su to područje i okolne spilje bile nastanjene već u neolitiku, no počeci njegove današnje vizure, s bijelim kućama pod prijetećim gromadama, kreću s Maorima koji su ga naselili u 12. stoljeću nad rječicom Trejo. Arapsko stanovništvo odlučilo se preseliti u takav krajolik iz praktičnih razloga – prirodne spilje bile su idealne zbog lake izgradnje kuća koje su po ljeti stanovnike čuvale od vrućine, a po zimi od hladnoće. Sve što su trebali izgraditi bila je fasada, prenosi putnikofer.hr.

  Kršćani grad osvajaju iz arapskih ruku krajem 15. stoljeća, a legenda govori da je po tome dobio i ime – „septem nihil“, što na latinskom znači „sedam puta ništa“ jer je toliki bio broj neuspješnih pokušaja njegovog osvajanja. Osim što je jedan od čuvenih Bijelih gradova Andaluzije, u njemu danas živi oko 3000 stanovnika koji stijene koriste kao prirodni klima uređaj. Turistima je posebno zanimljiva informacija da su ljudi u prošlosti upravo hladnije dijelove kuća koristili za čuvanje svježe hrane i pića.

 • Grad je poznat po vrhunskom vinu i mesnim proizvodima 

  Riječ bodega odnosi se pak na tamošnje mnogobrojne vinske podrume i vinogradarsku tradiciju, prekinutu najezdom nametnika krajem 19. stoljeća koja je pogodila cijelu Evropu. Ipak, u ovom mjestu poznatom i po svojoj gastronomiji danas se lako može pronaći vrhunsko vino poput merlota i cabernet sauvignona, ali i domaće maslinovo ulje, med, pekmez i brojni drugi autohtoni proizvodi.

  Setenil je poznat i po svojim mesnim delicijama, prvenstveno kobasicama chorizo i lokalno uzgojenoj svinjetini, a okružen je i veličanstvenim farmama svježeg i kvalitetnog voća i povrća. Njegovi restorani i kafići smatraju se najboljima u regiji, nudeći pritom jedinstveni ambijent uskih kamenih uličica pod stijenama i ostacima maorske tvrđave, kao i nizom crkvica i kapelica.

 • Posjetu se isplati kombinovati s Rondom, gradom koji leži na fascinantnim stijenama i u kojem je nastala korida

  Setenil de las Bodegas najlakše je posjetiti automobilom, ostavljajući vozilo u gradskom podzemnom parkiralištu koji ima pristupačnu cijenu, a obilazak se isplati kombinovati s obližnjom Rondom. Poznat po borbama s bikovima, ovaj prekrasni gradić prepun je živopisnih ulica koje su poslužile kao inspiracija velikim svjetskim umjetnicima poput Ernesta Hemingwayja i Gustava Doréa, koji su u Rondi proveli najljepše dane svog života.

 • Ronda je jedno od najstarijih mjesta u Španiji, a osim nesvakidašnje pozicije u sredini planinskog lanca koji grad razdvaja na dva dijela, ovaj impresivni krajolik krasi i nevjerovatna arhitektura. Nalazi se 750 metara iznad mora te je okružena zidinama i planinama.

  Sentenil je od Ronde udaljen tek pola sata vožnje, do Seville je sat i 45 minuta. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje