Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantna zgrada bez prozora koja je otvorena za javnost prvi put u 50-ak godina

Preuzmite sliku

Ako niste član ove crkve, ne možete ući u zgradu. Takvo je pravilo vrijedilo u posljednjih 50-ak godina.

Od Bijele kuće do Washington Monumenta, glavni grad Sjedinjenih Američkih Država obiluje mnogim prepoznatljivim zgradama i spomenicima koje su postale popularna turistička atrakcija. No postoji jedna zgrada u okolini Washington, D.C.-ja koju ne može posjetiti baš svako.

 • Riječ je o grandioznom hramu mormona, odnosno Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana koja se nalazi u Kensingtonu u Marylandu. Zgrada napravljena od bijelog mramora iz Alabame privlači poglede svojim neobičnim dizajnom.

  Karakterizira je šest tornjeva – od kojeg se najviši izdiže na 5,4 metara – i dvije tone težak kip proroka Moronija koji svira trubu te je prekriven 24-karatnim zlatom.

  Crkva nema prozora, a svjetlost dopire u unutrašnjost kroz proreze u kamenu. Najmanje svjetlosti ima na dnu zgrade, a najviše na vrhu. Svjetlo simbolizira vjeru koje članove približava Bogu.

  Ako niste član ove crkve, ne možete ući u zgradu. Ili je takvo pravilo vrijedilo u posljednjih 50-ak godina.

  Nedavno je završena renovacija zgrade koja je započela 2018. godine te je privremeno otvorena za posjetu svim zainteresiranima zaključno s 14. augustom 2022. Hiljade ljudi ovih se dana slijevaju u Kensington kako bi posjetili misteriozni hram mormona koji im je dosad bio nedostupan, prenosi punkufer.hr.

  Zgrada crkve je prekrivena tepisima, pa posjetitelji moraju obložiti cipele jednokratnim plastičnim pokrivalima prije nego što krenu u istraživanje. Ulaznica se ne naplaćuje, ali je važno unaprijed rezervisati svoje mjesto za posjetu.

  Ovo je zapravo drugi put u istoriji da je javnosti dozvoljen ulazak u crkvu. Zadnji put to se dogodilo 1974. godine uoči otvorenja kada je hram posjetilo 750.000 ljudi, uključujući i tadašnju prvu damu Betty Ford.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje