Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantna majka priroda: Kanjon koji je tek nedavno otkriven svijetu

Preuzmite sliku

Sve donedavno ovdje je živjelo tek nekoliko lokalnih farmera, a strani posjetioci nisu znali za njega. Zbog njene snage i vodostaja ovdje dugo niko nije ni dolazio – područje se smatralo preopasnim…

Šta kažete na putovanje na Island za one malo odvažnije? Riječ je o mjestu čiste prirode, nastalom tako snažnim djelovanjem rijeke da ulijeva strahopoštovanje i oprez, a tek nedavno otkrivenom ostatku svijeta, prenosi punkufer.hr.

Pronaći ćete ga u istočnom dijelu Islanda u dolini Jökuldalur, pod nazivom Stuðlagil kanjon.

 • Svoj oblik dobio je nevjerovatno snažnim djelovanjem rijeke Jokle dugačke 150 kilometara. Sve donedavno ovdje je živjelo tek nekoliko lokalnih farmera a strani posjetioci nisu znali za njega. Zbog njene snage i vodostaja ovdje dugo niko nije ni dolazio – područje se smatralo preopasnim.

  Tek nakon što je 2009. godine podignuta obližnja hidroelektrana, situacija se promijenila: vodostaj rijeke je pao i njena snaga više nije bila prijetnja za ljude. Nekadašnja silovita rijeka koja se obrušavala kroz kanjon noseći tone pijeska i blata, sada je mirna, tirkizna ljepotica koja polako putuje.

  Kanjon je uskoro svojim mnoštvom kamenih formacija počeo privlačiti sve više posjetioca. Ako ste ikad maštali o posjeti irskom Prolazu divova, isto to možete doživjeti i ovdje – upravo je kanjon Stuðlagil mjesto s najviše bazaltnih stupova na cijelom Islandu.

  Svojom ljepotom ističe se vodopad Stuðlafoss, pa ga nemojte preskočiti kada već „potegnete“ na istok zemlje.

 • U šetnju je potrebno ponijeti planinarsku obuću jer teren zna biti sklizak i nezgodan. Za obilazak kanjona potrebna su 2 do 3 sata, a preporučuje se dolazak za vrijeme Aurore Borealis.

  Iako bismo pogledom na fotografije zaključili da je danas kanjon preplavljen posjetiocima, srećom po prirodu – nije. To može zahvaliti i svojoj zabitoj poziciji.

  Pristup kanjonu nije baš lak, a putem do njega malo je oznaka i markacija. Također, nalazi se van standardnih turističkih ruta, pa ga mnogi u nedostatku vremena jednostavno preskoče.

 • Posjetitelje se oštro upozorava protiv ostavljanja smeća i bilo kakvih intervencija. Poseban oprez potreban je tokom maja i juna kada guske ovdje pronalaze mjesto za polijeganje jaja.

  Islanđani napominju da ne dolazite u ovom periodu. Radije dođite u proljeće ili kasno ljeto kada zbog kiša rijeka poprimi moćniji izgled. Samo hrabro i oprezno. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,