Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropski narod koji nema ništa protiv ako im želite zaviriti u privatnost doma

Preuzmite sliku

Ako ste ikada bili u Holandiji, vjerovatno ste primijetili da kuće u toj evropskoj zemlji nemaju zavjese. Lagana šetnja stambenim dijelom, primjera radi Amsterdama, omogućit će vam da zavirite u privatnost brojnih domova željeli to ili ne.

Čak i oni vlasnici domova koji imaju zavjese nemaju ih potrebu navući te blokirati znatiželjne poglede. U kulturi ovoga naroda to je duboko ukorijenjeno ponašanje koje se tumači na nekoliko načina.

Većina povezuje tu naviku s protestantskom, odnosno kalvnističkom praksom pokazivanja svoga doma. Dobri ljudi nemaju što sakriti, pa se zato ne koriste zavjesama, reći će protestanti. Upravo zato manjak zavjesa vidljiv je i u Skandinaviji, u dijelovima Francuske, Engleske i Švicarske.

 • Drugi ipak ističu da je nedostatak zavjesa na prozorima samo još jedan način da pokažu svijetu koliko su uspješni, odnosno što sve posjeduju u svojem domu – od najnovijeg modela televizora do skupocjenog kauča.

  Antropolozi Hilje van der Horst i Jantine Messing istraživali su taj fenomen u 2006. godini te su zaključili da je manjak navučenih zavjesa u Holandiji veći u blisko povezanim zajednicama nego u “otuđenim” krajevima.

  Također, oni koji nisu navlačili zavjese više su se trudili urediti svoj životni prostor, a prozore su kitili cvijećem te umjetničkim djelima.

  U konačnici Holanđani ne vole zavjese i jer ne žele da im išta blokira pogled u svijet. To je još više izraženo u posljednje vrijeme kada su brojne zemlje uvele karantin zbog pandemije koronavirusa, a zbog koje je ograničeno kretanje na otvorenom na samo najnužnije aktivnosti. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,