Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropski grad u kojem turistima pokazuju srednji prst, a oni su zbog toga presretni

Preuzmite sliku

Postoji doza ironije u tome da se srednji prst čuva poput svetog relikta, posebno zato što nije pripadao svecu nego neprijatelju crkve, heretiku Galileu Galilei.

Razgledati se može u Galileovom muzeju u Firenci, baš kao i zub, palac, originalni teleskopi te kompas italijanskog naučnika.

Dijelove tijela slavnog astronoma odsjekli su historičari i naučnici jer su smatrali uzimanje dijelova tijela odavanjem počasti njegovim postignućima.

Kralješak i jedan od prstiju od 1737. čuvaju se u Firenci i na Univerzitetu u Padovi na kojem je Galileo poučavao. Zub, palac i srednji prst godinama su kolali među kolekcionarima sve dok 1905. nisu nestali. Pronašao ih je prošle godine Alberto Bruschi, cijenjeni firentinski kolekcionar umjetnina. Prst je uklonio s tijela Anton Francesco Gori 1737., 95 godina nakon Galilejeve smri.

Danas dugački koščati srednji prst stoji u staklenom jajetu muzeja posvećenom naučnim instrumentima. Da li prst pokazuje prema nebu, gdje je Galileo spoznao slavu svemira i vidio Boga u matematici, ili vječno prkosi crkvi koja ga je osudila, gledatelj mora odlučiti sam. (punkufer.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje