Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropski grad u kojem će vam trebati kišobran 239 dana u godini, ali ga vrijedi posjetiti

Preuzmite sliku

Do Bergena ćete najjednostavnije ako avionom stignete do Osla. Istražili smo avionske karte, i najjeftinija je opcija ako putujete iz Budimpešte gdje povratne avionske karte možete kupiti već za 35 eura.

Da bi stigli do Bergena, na raspolaganju su vam autobus, voz i avionska linija, ali ako ćete avionom, izdvojit ćete od 70 eura (oko 140 KM) na više za povratnu avionsku kartu.

Putujete li vozom do Bergena iz Osla, trošak će vam biti 50 eura (oko 100 KM), a autobus 70 eura. Ako pogodite termin, najjednostavnije ćete i najbrže stići avionom stoga redovno i na vrijeme pratite cijene letova. Ako dolazite na aerodrom u Bergen, do centra ćete stići tramvajem ili autobusom. Vožnja traje maksimalno sat vremena, a prijevozne karte ćete platiti 5 eura.

Kako se kretati po gradu?  

Za kretanje po gradu dostupni su vam autobusi i takozvane linije lake gradske željeznice. Najbolja je opcija da kupite Bergen Card s kojom osim besplatnog prijevoza za 24 sata možete i uživati u razgledu atrakcija. Bergen Card ćete platiti 52 KM.

 • Poželite li pak kupiti pojedinačne prijevozne karte, za jednu zonu za vožnju za 24 sata ćete platiti 19 KM, za dvije zone 29 KM a za tri i više 48 KM. Svakako je bolja opcija Bergen Card jer ćete osim prijevoza uživati i u atrakcijama.

  Sedam planina

  Kako je Norveška poznata po fjordovima, tako je Bergen poznat i kao grad Sedam planina koje ga okružuju. Naziv je dobio kao asocijacija na sedam rimskih brda, a za to je zaslužan Ludvig Holberg. Iako se lokalno stanovništvo još uvijek prepire oko planina, to su zapravo vrhovi.

  Oni nose naziv Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemannen i Sandviksfjellet, a na vama je da uživate u pogledima na njih. Bergen pak na samim počecima nije nosio ime kakvo nosi danas, već su ga nazivali Bjørgvin. Kako ćete ga vi zvati, birajte sami.

  Mjesto je specifično po tome što je jedno od najkišovitijih mjesta u Evropi s čak 239 kišnih dana u godini. Dakle, kišobran obavezan. I da, Bergen još nosi nadimak „The heart of the fjords“, stoga ako volite, ali stvarno volite prirodu, pravo je mjesto za vas.

  Šta vidjeti i doživjeti Bergenu u 24 sata? 

  Krenite u istraživanje Bergena na 700 godina staroj ribljoj tržnici Torget. Ako želite istinski doživljaj, dođite već rano ujutro i samo promatrajte prizore. S ove tržnice većina restorana dobavlja svoje namirnice stoga znajte da ćete kasnije možda uživati u toj ribi.

 • Krenite tada prema najpoznatijoj atrakciji Bergena, Bryggen Hanseatic Wharf, slikoviti dio grada koji ste sigurno vidjeli na razglednicama. Mjesto je ovo prepuno restorana, mini trgovina i krasnih boutique shopova, a poseban je zaista doživljaj kad prošećete kraj drvenih kućica koje se nalaze širom grada.

  Uličice su uske i jednostavno pozivaju na istraživanje, a možete se čak priključiti i vođenoj turi u kojoj ćete istražiti ovaj poseban dio grada i saznati sve o zanimljivoj prošlosti. Kad ste tamo, zaputite se i do muzeja Bryggen.

  Ulaznicu za muzej platit ćete 19 KM, a otvoren je svakim danom od 12 do 16 sati. Uživajte u razgledavanju artefakata od 14. stoljeća na dalje i barem se na kratko osjećajte kao oni koji su grad kroz povijest postavili na noge.

  Od muzeja se još isplati vidjeti i muzej Grieg odnosno Troldhaugen koji je nekadašnji dom poznatog norveškog kompozitora Edvarda Griega. Muzej je posvećen njegovu liku i djelu, a ulaznicu ćete platiti 24 KM. Tu je još i muzej Hanseatic koji priča priču o životu s prikazom pokućstva, oružja i ostale opreme, a svakako muzej koji ne trebate zaobići je KODE.

 • Muzej KODE se zapravo sastoji od 4 dijela, a to su KODE 1 koji je posvećen pjevanju, KODE 2 koji je posvećen mnoštvu različitih eksponata i instalacija s vlastitom knjižarom, KODE 3 s mnoštvom djela velikog Edvarda Muncha i KODE 4 koji je fokusiran na modernističku umjetnost.

  Volite li pak penjanje, popnite se ili pak istražite Ulriken, najveću planinu koja okružuje Bergen. Kupite ulaznicu za žičaru i uživajte u pogledima iz zraka. Isplati se i do University Museum of Bergen, a svakako prošećite i do bergenške katedrale koja je izgrađena davne 1181. godine.

 • Svakako razmislite i o njihovoj kraljevskoj rezidenciji koja se naziva Håkon's Hall. Možete se popeti na krov, uživati u razgledu zgrade i u pogledima a obavezno istražite i tamnicu. Nemojte otići iz Bergena bez da upijate poglede na utvrdu Bergenhuss kao jednom od najpoznatijih povijesnih ostataka na području Skandinavije.

  Kad ogladnite, probajte lokalna jela u nekom restoranu, a najbolje bi bilo da uživate u ribi koju su isto jutro ulovili lokalni ribari. Uživajte! (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,