Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zbog čega vas prijatelji izbjegavaju kada postanete roditelji

Preuzmite sliku

Izlasci, pijanke, dobre žurke i beskonačno druženje s prijateljima nestaje u istoj sekundi kada postanete roditelj.

Da li ste to očekivali? Naravno, o tome i ne razmišljate jer ste fokusirani na svoje dijete, na roditeljstvo. Ali kada malo vremena prođe, počnete da shvatate da vas prijatelji pozovu samo onda kada je potrebno nešto da vam čestitaju. U ovoj poziciji su uglavnom žene. I onda se zapitate zbog čega je to tako? Niste nestali, niste bolesni, samo ste dobili dijete. Možete i dalje ponekad da izađete, napijete se, provedete veče s prijateljima.

Psiholozi imaju objašnjenje za to i tvrde da vaši prijatelji, oni koji imaju djecu, a posebno oni koji nemaju djecu smatraju da ste sada prezauzeti i da ne bi trebalo da vas uznemiravaju.  Vaši prijatelji, zapravo, imaju obzira. Kako tvrde stručnjaci, to je jedna vrsta predrasude i svaki čovjek živi na osnovu pretpostavki. Dakle, ako ste dobili dijete, vaši prijatelji pretpostvljaju da je vama sada veoma naprno da organizujete izlazak i druženje.

  • Oni vas sada zamišljaju u moru pelena, kao nesnađene i dijete koje se u pozadini dere iz petnih žila. Zbog toga ne žele da vam u čitavom tom ludilu predlažu nešto za šta smatraju da bi vam sada bilo neizvodljivo. Međutim, postoji i druga vrsta prijatelja, onih koji ne žele da da vas pozovu na kafu jer misle da ćete samo i isključivo pričati o svom djetetu, a oni to ne žele da slušaju. Sada vam je jasno da vam to baš i nisu bili prijatelji.

    I na kraju postoji i ona treća vrsta prijatelja koja je možda zauzeta isto koliko i vi, možda se i njima desila neka iznenadna promjena u životu poput, rođenja djeteta, također, promjene posla ili mjesta stanovanja. I oni jednostavno nisu u mogućnosti da se sada sa vama viđaju češće.

  • Ono što je važno jeste da i vi budete strpljivi. Roditeljstvo sa sobom vuče niz promjena, jedna od njih svakako je i socijalni život.  A iako vam se sada čini da ste izgubili prijatelje, ne sekirajte se, oni pravi će uvijek biti tu. Važno je da dopustite vremenu da sve riješi,  kada vaše dijete malo poraste sve će dobiti jedan novi oblik, tako i način na koji ćete se sada družiti s prijateljima. To možda neće biti lude žurke do ranih jutarnjih časova, više će biti druženja u kućnoj atmosferi uz večeru i dobro vino.

    Steći ćete i neka nova prijateljstva s ljudima s kojima imate ista interesovanja kao što je i samo roditeljstvo. Novi prijatelji će vjerovatno imati djecu istog ili sličnog uzrasta kao što je vaše i imat ćete i dosta tema za razgovor. A desit će se i neki dobar izlazak s vremena na vreme, tako da nije sve tako crno. (ddl.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,