Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta sve možete naučiti od kuće za vrijeme pandemije

Preuzmite sliku

Većini nas je rutina potpuno poremećena ulaskom u karantin, zbog čega trpe razne aktivnosti na koje smo išli, kao i naše mentalno stanje.

Dobra vijest je da ima puno toga što možete učiniti i naučiti i u svoja četiri zida.

Meditacija

Meditacija uvijek može da bude korisna, a naročito u stresnim i napetim vremenima kao sredstvo za smanjivanje anksioznosti. Ona je idealan način da se malo isključite iz svega što se dešava oko vas, a možete probati da je vježbati sami ili uz pomoć raznih tutorijala. Tu su i razne aplikacije za pametne telefone (Headspace, Breethe), a potrebno vam je samo oko 20 minuta dnevno.

Jezici

Svima sada nedostaju putovanja i upoznavanje novih kultura, ali jedan način da to nekako nadoknadimo jeste da se posvetimo učenju novog jezika. Obnovite gradivo iz jezika koji ste učili pa zaboravili, ili započnite neki potpuno novi. Najbolja preporuka su aplikacije Duolingo i Memrise, ali ima i drugih, ukoliko vam one ne odgovaraju.

Kaligrafija

Nezavisno od toga kakav vam je rukopis, učenje kaligrafsko pisanje može da bude zanimljiva nova vještina za svakoga. Za to postoje YouTube uputstva i detaljniji opisi za preuzimanje, a potreban vam je marker, četkica ili rapidograf, parče papira i malo strpljenja. Nakon toga možete da kreativnije potpisujete čestitke za razne situacije.

Ples

Nemojte previše sjediti, treba se malo i razmrdati tokom kućne izolacije, a ples je odličan način za to ako živite sa partnerom. On spaja kreativnost, vježbanje i opuštanje u jednu aktivnost. Naučite tango ili neki drugi ples, sada imate vremena da to usavršite.

Nova vještina za CV

Čime god da se bavite, nova vještina u CV-ju je uvijek dobrodošao način usavršavanja. Posvetite se nečemu što do sada niste stigli da naučite, poput dizajna ili programiranja, a to možete besplatno na sajtovima Coursera i Class Central. Naravno, uvijek su tu i YouTube tutorijali. (Citymagazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,