Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta svaki sin očekuje od svog oca

Preuzmite sliku

Da li ste se pitali nekada šta je to što sin želi od svog oca? Kakav bi otac trebao da bude da bi bio dobar model za svoje muško dijete? 

Postoji nekoliko kritičnih stvari koje tata mora da učini, na kojima treba da radi konstantno u toj mreži pružanja, njegovanja i vođenja djeteta. Ali u čemu je problem? Suviše često, očevi misle da su mnogo bolji u ovim sferama podizanja djeteta nego što zaista jesu. Ovo su 4 najosnovnije stvari o kojim bi trebalo da vodite računa kako bi vaš muški nasljednik dobio isto tako fundamentalne stvari u svom vaspitanju i jednog dana bio “bolji čovjek”.

Čak iako niste uz svoje dijete, njegova majka se može voditi ovim stavkama kako bi pomogla djetetu tako što će naći adekvatne modele za uzor koji će djetetu pružiti potrebnu psihološku afirmaciju kroz odrastanje.

 • “Da li moj sin zna koliko mi znači?”  

  Investirate novac, vrijeme i energiju u stvari o kojima najviše vodite brigu. Drugim riječima, ako ikada želite da znate do čega je nekom stalo pogledajte njegov izvod iz banke ili ih upitajte kako su proveli svoje vrijeme. Primarni način na koji očevi mogu pomoći svojim dječacima da oni uvide koliko su važni je da ih postave kao prve na listi prioriteta i zahtjeva koje život svakodnevno stavlja pred sve nas.

  Uz mnogo stvari koje se takmiče za očev novac, vrijeme i energiju – poslovi, zabava , sport ili televizijski program – djetetu je vrlo lako da pomisli da ono nije bitno. Zato je od kritične važnosti da otac vrlo jasno stavi do znanja dječaku da je on prioritet, da je njegova najbitnija investicija upravo on i da sve ostale stvari dobijaju samo ostatak njegove posvećenosti.

 • “Da li moj sin zna da ga volim?”

  Njegovanje označava mnogo stvari. Ali, definitivno uključuje grljenje i ljubljenje muške djece – da, čak su i dječacima potrebni zagrljaji i poljupci – na dnevnoj osnovi i govorenje da ih volite. Ali također uključuje i brigu o njihovim dnevnim potrebama, kao što je na primjer kuhanje za njih, kupanje, igranje sa njima, čitanje i pomaganje njihovim majkama.

  Prije nego što se poklonite konvencionalnoj misli da je njega djeteta primarno obaveza/teritorija majke, uzmite u obzir da korijen reči “njegovati” u mnogim evropskim jezicima nosi zapravo značenje “štititi” – a to je uloga koju mnogi očevi sa oduševljenjem prihvataju.

 • “Da li moj sin zna koliko mi je bitno ono šta on radi?”

  Sin želi da zna, da način na koji on vodi svoj život – njegovi interesi, školski zadaci, hobiji i strasti – jesu po volji njegovog oca. I kao dobar otac, kritično je za oca da vodi svog sina u pravom smjeru, navodi na prave korake i tako mu pomogne da jedan živi nesebično. Međutim, ne možete očekivati da ćete naučiti sina vrijednostima dobročinstva i dijeljenja sa drugima, ako mu ni same ne pružate dovoljno – recimo, zajedničkog vremena.

  Nećete moći ni da ga zainteresujete da se uključi u društvene aktivnosti koje imaju bilo kakav cilj, ako ni sami kod kuće niste uspostavili malo društvo čiji je i on član. Pokažite mu da vam je sve ono što čini bitno i potom ćete moći i uspješno da mu pokažete šta je zaista bitno – šta nosi istinske vrijednosti.

 • “Da li moj sin zna koliko se ponosim sa njim?”  

  Ovo pitanje se svodi na urođenu potrebu sinova da budu potvrđeni od strane oca. Potvrda oca priprema dječaka da uđe u svijet sa samopouzdanjem i “emocionalnim oklopom” koji će mu biti ne samo potreba da bi “preživio”, već i da uspije. Sinovi moraju da znaju da li je otac zadovoljan sa njima, ne glede onoga što on radi ili ne radi, već glede onoga ko je on.

  Upamtite da način na koji otac potvrđuje svog sina zavisi od stvari kao što su mnogi kulturološki i društveni činioci i sinov temperament i interesi. Cilj potvrđivanja je da se nađete sa dječakom u njegovo određeno vrijeme potrebe i da se povežete sa njim – srce sa srcem. U ovome ne postoji nikakav univerzalan pristup djetetu koji bi se primjenjivao. Nekom dječaku je potrebno uputiti ohrabrujuće riječi u pravo vrijeme. “Poseban” doručak zajedno sa ocem je možda ono što će biti potrebno nekom drugom djetetu.

  Baš kao što svečane ceremonije ili obredi ulaska pojedinih kultura predstavljaju upravo ovu situaciju između oca i sina u nekim drugim kulturama. Ali svi ovi činovi odobravanja/potvrđivanja, veliki i mali, saopštavaju vašem sinu da ste vi njegov zastupnik i da je vaša ljubav prema njemu stalna i bezuslovna. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,