Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta nikad ne biste trebali da radite tokom kuhanja ako želite ukusniju kafu

Preuzmite sliku

Kako biste dobili savršenu i ukusnu kafu, postoje određene stvari koje trebate znati prilikom pripreme.

Većina ljudi ne može zamisliti početak dana bez vruće šoljice kafe u rukama. Iako neki tvrde da konzumacija prekomjerne količine kafe nije dobra za zdravlje, sve više istraživanja pokazuje kako je kafa zapravo dobra i ima mnogobrojne pozitivne posljedice na zdravlje. Ali kuhanje savršene kafe zahtjeva određen nivo znanja, a postoji i nekoliko grešaka koje većina ljudi radi, koje uništavaju njen ukus, prenosi Real Simple.

  • Veličina zrna kafe

    Drugačiji načini pripreme kafe zahtjevaju i zrna drugačijih veličina. To je zato što kafa brže izlazi iz zrna koja su sitno mljevena, nego iz manje mljevenih i većih zrna. Više mljevena zrna također trebaju više vremena da voda prođe kroz njih, što znači da su kafa i voda u dužem kontaktu. Glavno pravilo je da metode za kraću pripremu kafe zahtjevaju više mljevena zrna, dok duže metode pripreme kafe zahtjevaju manje mljevena zrna.

    Korištenje vode iz slavine

    Lako je zaboraviti da je kafa sastavljena od 98% vode, zato je bitno da voda za pripremu kafe bude što bliže kafinom originalnom sastavu. Voda iz slavine nikad neće biti slična tome, trebala bi da se koristi filtrirana voda.

    Kuhanje na pogrešnoj temperaturi

    Temperatura vode jako je važna pri kuhanju kafe. Kada se kuha kafa, ona bi trebala biti između 90 i 95 stepeni Celzijusa, ne prehladna ni prevruća. Kako biste postigli savršenu temperaturu, zakipite vodu i zatim ostavite da stoji 30 sekundi.

  • Prevelika količina kafe

    Većina ljudi ne mjeri količinu kafe koju stavljaju u vodu i za jače napitke stavljaju i više kafe, ali to može dovesti do kiselog ukusa. Ali više kafe neće dovesti do jače ili bolje kafe, samo ćete nepotrebno trošiti veću količinu kafe. U pravilu se stavljaju dve kašičice kafe na svakih 170 mililitara vode.

    Korištenje kafe kojoj je prošao rok

    Neće vam naštetiti, ali promijenit će ukus i više neće biti toliko ukusna kao kad je svježa. Kafa kojoj je rok prošao dvije ili tri sedmice promijenit će svoju aromu i ukus te više nije pogodna za kuhanje. U pravilu, nakon otvaranja kafa je dobra sljedeće dvije sedmice. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,