Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo od čega zavisi kakvu će boju očiju imati dijete

Preuzmite sliku

Boja očiju se kreće od uobičajene smeđe do najrjeđe zelene boje, a kombinacija boje očiju roditelja određuje i koju boju očiju će imati dijete.

Pored standardnih plavih, smeđih i zelenih, određene genetske mutacije mogu dovesti do pojave crnih, ljubičastih ili pak crvenih očiju. Sama boja je nasljedna poligenska osobina. Ukoliko oba roditelja imaju plave oči, dijete će u 99% slučajeva imati iste oči, a samo 1% je šansa da ima zelene. Nemoguće je, prema genetskim pravilima, da dijete plavookih roditelja ima smeđe oči.

  • Ukoliko ipak jedan roditelj ima plave, a drugi zelene oči, dijete ima podjednake šanse da ima i zelene i plave oči, dok smeđe ne može imati. Kada su u pitanju zelenooki roditelji, dijete može imati zelene oči (75%), dok su šanse za plavim očima 25%, a za smeđim ne postoje šanse.

    Ukoliko jedan roditelj ima plave, a drugi smeđe oči, dijete može da ima smeđe ili plave oči, dok su šanse za zelenim gotovo nemoguće. Ukoliko je kod roditelja prisutna mješavina smeđih i zelenih očiju, dijete ima 12% šanse da ima plave oči, 7%  šanse zelene i 50% šanse za smeđe oči. Oba smeđooka roditelja mogu da dobiju dijete sa svim bojama očiju i to u procentima: plave 19%, zelene 7% i smeđe 74%. (edukacija.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,