Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo koja mjesta u avionu su najprljavija

Preuzmite sliku

Ako ste već letjeli avionom ove godine, onda ste već na nekom mjestu dodirnuli fekalije. Ipak, ako ćete tek ići, obavezno nosite vlažne maramice i gel za dezinfekciju ruku. Naime, kabinsko osoblje otkrilo je koji dijelovi aviona su najprljaviji, a nisu toalet ni wc šolja.

Na prvom mjestu je, tvrde stjuardese, stočić koji se nalazi ispred svakog putnika.

– Ako ste ikada posuli kikiriki po stočiću i jeli odatle, ili ste samo dodirnuli stočić, vrlo je vjerovatno da ste u sebe unijeli i bebinu kaku. Iskreno, vidjela sam više upotrebljenih pelena na tim stočićima nego što sam vidjela hrane – priča jedna stjuardesa.

Zapravo, stočić je druga najprljavija stvar u avionu pored naslona za ruku i kvake od toaleta. Razlog za to leži u dužini vremena potrebnom ešerihiji koli da preživi.

Po jednom istraživanju Univerziteta Oburn, ešerihija koli na naslonu za ruke može da preživi 96 sati, a recimo na kvaki od toaleta 48 sati, jer su napravljeni od različitih materijala.

– Mislim, vidjela sam roditelje koji djeci mijenjaju pelene na stočićima ili, pak, sijeku nokte u avionu – priča stjuardesa.

Da li ste od onih ljudi koji vole da idu idu bosi po avionu? Nemojte to raditi, jer ne samo što je drugima neprijatno, već zato što ćete pokupiti gomilu bakterija sa poda.

– Dešavalo mi se čak da vidim putnike kako uriniraju na sjedištima. Tepisi su prljavi, a podovi u toaletu još gori. Uvijek savjetujem putnicima da koriste gel za dezinfekciju ruku poslije korištenja toaleta i da nikada ne hodaju bosi po avionu – poručila je jedna stjuardesa. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje