Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako ukloniti mrlje od znoja s bijele majice

Preuzmite sliku

Svi se znoje, ali niko ne voli navući omiljenu majicu samo da bi na njoj otrio žute mrlje od znoja ispod pazuha.

Mrlje se ne stvaraju samo zato što se puno znojite nego njima doprinose i antiperspiranti koje koristite. Kako bi spasila vašu odjeću natopljenu znojem od smeća, Carolyn Forte, direktorica Laboratorija za kućanske aparate i proizvode za čišćenje na Good Housekeeping institutu, podijelila je svoje metode za uklanjanje mrlja od znoja s bijelih i obojenih košulja.

Kako ukloniti mrlje od znoja s bijelih majici?

Na mrlje od znoja spužvicom nanesite ocat, a zatim sterdžent s enzimima. Zatim majicu stavite na pranje na najvišoj temperaturi koji tkanina može podnijeti, a za posebno tvrdoglave mrlja dodajte sdredtvo s izbjeljivačem. Namakanje majica u otopini deterdženta i vode prije pranja također može pomoći u uklanjanju žutih područja. Sušite se na zraku dok se ne uvjerite da mrlje od znoja nestale, jer toplina sušilice može mrlje učiniti još trajnijima.

Kako mrlje ukloniti s majici u boji?

Započnite provjerom oznake na vašem komadu odjeće. Stvari koje smiju samo na kemijsko čišćenje trebale bi ići ravno profesionalcima. Za ostalo što možete oprati sami ponovite postupak kao s bijelim majicama. Prvo mrlje natopite octom, zatim u njih utrljajte tekući deterdžent s enzimima i operite ih na najvišoj temperaturi koju tkanina može podnijeti. I majice u boji šutite na zraku, a ne u sušilici.

Također majice možete namakati u otopini deterdženta i vode pola sata prije pranja. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,