Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako su izgledale poznate kompanije kada su tek osnovane

Preuzmite sliku

Bez obzira na to koliko je nečiji biznis uspješan i poznat širom svijeta, svi oni morali su odnekud da počnu, a to najčešće podrazumijeva dosta skromnije izdanje od onog koje poznajemo danas. To naročito važi za one kompanije koje postoje duže vrijeme i koje su nastajale kada je svijet izgledao potpuno drugačije u odnosu na trenutno stanje.

Vjerovatno se sjećate nekih prodavnica iz kraja i domaćih brendova koji su takođe imali skromnije početke i kretali od samo jednog malog lokala. I neke velike kompanije put su započele iz garaže, podruma, kioska ili straćare, prenosi City Magazine.

Coca-Cola (1886)

 • Možda ste već čuli da je čuveni gazirani napitak osmislio doktor John Pemberton iz Atlante, a to se desilo 1886. godine. Formula pića i samo pravo na brend prodati su samo nekoliko godina kasnije i Coca-Cola je u početku reklamirana kao zdravo piće, koje pomaže kod glavobolja. Išlo se na kartu osvježavajućeg efekta i želja je bila da se piće prodaje u apotekama kao zdrav napitak. Jedna od prvih marketinških taktika bila je slanje gomile besplatnih kupona poštom. Već do početka novog vijeka, Coca-Cola je postala poznata i popularna međunarodno.

  Harley Davidson (1903)

 • Čuveni brend motora osnovan je u Milwaukeeju i predstavlja zajednični projekat dvojice prijatelja koji su se prezivali, pogađate, Harley i Davidson. Originalnom timu Williama Harleya i Arthura Davidsona se nakon nekoliko godina priključio i Arthurov brat Walter. Prvi model motora napravljen je u šupi koju možete vidjeti na slici i upotrijebljen je u jednoj trci 1904. godine, gdje je njegov vozač ostvario četvrto mjesto. Prva fabrika sagrađena je 1906. godine, tokom koje su napravili 50 motora, a proboj na tržište uslijedio je tokom i nakon Prvog svjetskog rata, kada je vojska SAD kupila više od 20 hiljada modela.

  Samsung (1938)

 • Početna ideja nije imala nikakve veze sa onim po čemu danas poznajemo ovaj brend. Počelo se prodajom tekstila, rezanaca, druge maloprodajne robe, pa čak i osiguranja. Ulazak na tržište elektronike došao je tokom 1960-ih, a u dekadi nakon nje Samsung je ušao i na tržište brodogradnje. Svjetski uspjeh na polju proizvodnje raznih elektronskih uređaja građen je tokom narednih pet decenija, a danas, ova kompanija i njeni partneri proizvedu oko petine ukupnog godišnjeg izvoza Južne Koreje.

  Nintendo (1889)

 • Još jedna kompanija poznata po elektronici se na početku postojanja bavila skroz drugačijim delatnostima. Započeli su proizvodnjom i prodajom karata za igranje, potom istraživali i druge oblasti, da bi svoju prvu video konzolu distribuirali tokom 1960-ih godina. Bum na tržištu i međunarodna slava došli su kada se pojavio Nintendo Entertainment System (NES) 1985. godine, nakon koga su uslijedile i mnoge druge popularne konzole. Tu su SNES, čuveni Game Boy, Nintendo DS, Wii, Switch, kao i poznati likovi poput Super Marija i Donki Konga.

  Microsoft (1975)

 • Billa Gates i Paul Allen su Microsoft osnovali u garaži 1975. godine. Za razliku od drugih na ovoj listi, njihov fokus je od početka bio jedan isti – svijet računara i elektronike. Uspjeh je dolazio na svim poljima i u skoro svim dekadama je samo bilježen porast prodaje proizvoda i vrijednosti kompanije. Microsoft danas u svom okrilju ima mnoge druge brendove koje je u međuvremenu kupio i godišnje bilježi nevjerovatne cifre. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,