Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo gdje bi završili da krenemo kopati na drugu stranu svijeta

Gdje ćemo izaći počnemo li u dubinu kopati ispred svoje kuće? Djeca o tome često raspravljaju, a prevladava mit da ćemo izaći u Kini počnemo li kopati u BiH.

Takvim “pretpostavkama” je došao kraj jer je osmišljena karta antipodnih gradova koja pokazuje tačan grad ili mjesto u svijetu gdje bismo stigli kada bismo išli kopati.

Na ovu interaktivnu kartu potrebno je samo ukucati ime svojega grada ili koordinate, a na suprotnoj karti prikazat će se tačno mjesto na drugoj strani svijeta gdje bismo izašli. Ako počnemo kopati u Tuzli nećemo izaći u Kini. Izaći ćemo duboko u Tihom oceanu, “nedaleko” od Novog Zelanda.

Takav je slučaj s većinom evropskog teritorija, te sa Sjevernom Amerikom što i ne čudi ako znamo da je s druge strane svijeta prostrani Tihi ocean. Tako da bi stigli u, naprimjer, kineski Šangaj, morate početi kopati u Buenos Airesu.

Ako počnemo kopati na Novom Zelandu završit ćemo u nekom španskom gradu. Gradovi Južne Amerike uglavnom se poklapaju sa sjeveroistokom Azije i Rusije. Pronađite svoj antipodni grad na sljedećem linku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,