Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Euroafrički kontinent: Nacisti su imali plan da isuše Sredozemno more i spoje Evropu sa Afrikom (VIDEO)

Preuzmite sliku

Produkacija Amazon Studios krajem godine će objaviti dugo iščekivanu treću sezonu emisije The Man in the High Castle, čija se priča odvija u alternativnoj budućnosti, u kojoj su sile Osovine i Hitler pobijedile u Drugom svjetskom ratu.

U njoj, SAD je podijeljen u tri dijela, sa satelitskom nacističkom državom na istoku, dijelu pod japanskom okupacijom na zapadu i neutralnom zonom između njih. Serija se temelji na SF klasiku Phillipa K. Dicka, koji je u originalnom romanu 1962. opisao kako su sile Osovine kompletno isušile Mediteran, kako bi došle do ogromnih količina kopna za širenje.

Ovaj plan se nekada smatrao ozbiljnim prijedlogom, a osmislio ga je nekoliko desetljeća ranije prije nastanka romana njemački arhitekt Herman Sörgel. On je posvetio cijeli svoj život promoviranju “velike ideje” isušivanja kompletnog Mediterana, uključujući i sva manja mora poput Jadranskog, kako bi se potom Europa i Afrika ujedinili u superkontinent.

Koliko god bio zaluđen idejom stvaranja “euroafričkog superkontinenta”, Sörgel je bio svjestan kako se to neće moći fizički ostvariti samo isušivanjem, pa je konkretno planirao izgradnju mostova i djelomično isušivanje Mediterana pomoću brojnih brana. Tako bi omogućio milionima Europljana da pronađu bolji život u Africi što bi potom vodilo u dominaciju Europljana na Crnom kontinentu. U tadašnje doba rasizma i kolonijalizma bila je to potpuno prihvatljiva varijanta.

Finalni nacrti “Atlantrope” otkrivaju da bi Mediteran bio podijeljen na nekoliko dijelova. Brana na Gibraltaru, dvije brane na rijeci Kongo, stvaranje mora u Čadu i Kongu, samo su neki od detalja Sörgelovog plana.

Njegova vizija, znamo, nikada nije provedena u djelo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje