Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

EU polovinu ruža uvozi iz Kenije

Preuzmite sliku

Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat.

Svježe cvijeće, simbol Dana zaljubljenih koji se danas slavi, u EU u najvećoj količini dolazi iz afričkih zemalja, prije svega Kenije, a najviše odlazi u Rusiju i Švajcarsku.

Od januara do oktobra 2017. godine EU je u zemlje koje nisu članice izvezla ruže u vrednosti od 62 miliona evra, a uvezla to cvijeće u vrijednosti od 624 miliona evra.

Holandija je u tom periodu izvezla ruže u vrijednosti od 43 miliona evra, što je 70 odsto ukupnog izvoza ruža iz EU u treće zemlje.

Poslije Holandije, najveći izvoznici ruža su Litvanija, koja je izvezla ruže za sedam miliona evra (11 odsto ukupnog izvoza), Nemačka (8 odsto) i Letonija (7 odsto).

Najveći dio ruža iz zemalja EU putuje u Rusiju (45 odsto) i Švajcarsku (31 odsto).

Holandija je na vrhu i liste uvoznika ruža iz zemalja koje nisu članice EU, sa 478 miliona eura vrijednog cvijeća uvezenog za 10 mjeseci 2017. To je činilo 77 odsto ukupnog uvoza zemalja EU.

Drugi veliki uvoznici su Velika Britanija koja je uvezla ruže vrijedne 60 miliona eura, što je 10 odsto ukupnog uvoza, Nemačka (6 odsto) i Španija (5 odsto).

Polovina ruža koje uvozi EU putuje iz Kenije. Vrijednost ruža proizvedenih u toj zemlji i prodatih državama EU tokom 10 meseci 2017. zaključno s oktobrom bila je 317 miliona evra.

Druge zemlje iz kojih članice EU najviše uvoze su Etiopija, Ekvador, Kolumbija i Uganda. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,