Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Engleske škole poručile učenicima: Dođite kasnije, uživajte u utakmici

Preuzmite sliku

Djeca koja vole nogomet će, u nekim engleskim školama u ponedjeljak ujutro,  moći doći kasnije na nastavu kako bi mogla ostati budna i u nedjelju navečer gledati Englesku protiv Italije u finalu turnira Euro 2020.

Engleski tim borit će se u svom prvom velikom finalu nakon osvajanja Svjetskog kupa 1966., što je jedinstveno iskustvo u životu, ne samo za školsku djecu, već i za mnoge njihove roditelje. Međutim, početak utakmice u 20 sati po lokalnom vremenu (UK) roditeljima znači dilemu: pokušati svoju uzbuđenu djecu odvesti u krevet prije utakmice ili ih pustiti da gledaju i rizikuju umoran ponedjeljak?

U obavijestima za roditelje učenika, direktori nekoliko škola pokušali su malo olakšati taj izbor nudeći neobavezni početak nastave u 10.30 sati po lokalnom vremenu.

“Radije bismo da djeca budu odmorna i u školi spremna za učenje, nego cijeli dan odsutna ili mrzovoljna!”, stoji u pismu roditeljima čija djeca pohađaju osnovnu školu Birklands u Mansfieldu, u centralnoj Engleskoj.

“Neka gledaju, razgovaraju o timskom radu, motivaciji, otpornosti i možda razočaranju. Ovo je prilika za učenje”, objašnjava se u pismu.

Dobre vijesti za učenike ni tu možda neće završiti. Nakon polufinalne pobjede u srijedu nad Danskom, peticija kojom se traži državni praznik ako Engleska pobijedi prikupila je više od 300.000 potpisa. Upitan o mogućnosti slobodnog dana za proslavu, ministar saobraćaja Grant Shapps ideju nije odbacio, ali je oklijevao obavezati se: “Ne želim ovo ureći!, poručio je. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,