Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Emotivno: Davali su mu 5 godina života, uzeo je psa i desilo se čudo

Preuzmite sliku

Priča o Ericu i Peety iz Sjedinjenih Američkih Država toliko je inspirativna da je Eric o tome napisao knjigu ‘Walking with Peety: The Dog Who Saved My Life’. Kaže da mu je ta kujica spasila život, ali i on je spasio njezin jer je uzeo iz azila za napuštene životinje.

Sve je počelo 2010. godine kada su doktori Ericu O'Greyu rekli da neće živjeti duže od pet godina. Imao je tada 51 godinu, težio je 150 kilograma (na 1,55 metara visine), nosio je odjeću veličine 4XL, bolovao od dijabetesa tipa 2, holesterol mu je divljao, a krvni pritisak bio visok.

“Pokušavao sam raznim dijetama izgubiti višak kilograma, trošio sam po 1000 dolara na mjesec na razne lijekove, uključujući inzulin, statin i lijekove namijenjene za ublažavanje nuspojava ostalih lijekova. Doktor mi je rekao da kupim grobno mjesto jer će mi vjerojatno zatrebati u narednih pet godina”, prisjetio se.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eric O'Grey (@ericogrey)

Jedno od rješenja bila je ugrađivanje premosnice na želudac, ali Ericu je to bila zadnja opcija, želio je pokušati još nešto. Nakon razgovora s doktorom, poslušao je njegov savjet – prebacio se na biljnu prehranu i spasio psa iz lokalnog skloništa za životinje. Kući je s njim otišla 7-godišnja kujica Peety. I ona je bila pretila kao i on.

Svaki dan su se šetali, igrali se, podupirali jedno drugo, tješili se… i nakon godinu dana oboje su smršavjeli. Eric se gotovo prepolovio, izgubio je 70-ak kilograma i zdravstveno stanje mu se toliko popravilo da više ne uzima lijekove. Kaže da se danas osjeća kao da ima 25 godina, prepun je energije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eric O'Grey (@ericogrey)

“Kada su me ljudi pitali kako sam uspio tako drastično preokrenuti svoj život, prstom sam pokazao na Peety. Bez nje nikada ne bih prevladao svoje probleme i riješio se navika koje su i dovele do moje debljine. Ona me izvukla i iz lošeg psihičkog stanja zbog kojeg sam prestao brinuti o sebi. Dok ona nije ušla u moj život nisam bio svjestan puno toga. Sada sam bolja osoba u svakom aspektu svojeg života. Uz nju sam naučio što to znači imati pravog prijatelja”, nastavio je Eric i dodao da je Petty 2015. godine oboljela od raka i umrla. Bio je to najtužniji dan u njegovom životu.

Kako prenose 24 sata, kada je tuga postala manja, pet mjeseci kasnije, ponovno je otišao do skloništa za životinje i udomio 4-godišnjeg mješanca imena Jake.

Pronađen je na cesti, napušten, prestrašen, gladan i žedan. Bila je to ljubav na prvi pogled. Postali su nerazdvojni, kao što je bio i sa svojom kujicom Peety.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje